Foto: Bună Ziua Brașov
Foto: Bună Ziua Brașov

Brașovul reciclează ambalaje de băuturi din aluminiu, plastic sau sticlă cu ajutorul lui Petrică, un automat care oferă bilete de autobuz, în schimbul materialelor reciclate.

Automatul eliberează tichete pe care brașovenii le pot preschimba în bilete pentru mijloacele de transport în comun din municipiul Brașov.

Automatul a colectat 7.242 de recipiente în doar două zile, recompensându-i pe oameni cu bilete de autobuz gratuite

Potrivit managerului companiei de salubritate Brai-Cata, Bogdan Constantinescu, în primele două zile de implementare au fost eliberate persoanelor care au reciclat prin intermediul aparatului 724 de tichete RAT BV. Biletele pot fi folosite pentru două călătorii, managerul axându-se pe sintagma: ”Bine faci, Bine Primești!”.

În cadrul campaniei ”Bine faci, Bine Primești”, atât brașovenii, cât și turiștii care au vizitat orașul, au format cozi cu scopul de a recicla o cantitate impresionantă de deșeuri.

Campania s-a desfășurat în piața Livada Poștei. Companiile Envipco și Brai-Cata, în parteneriat cu Primăria Brașov, au făcut apel la reciclare, evenimentul desfășurându-se cu ocazia Forumului Orașelor Verzi. De asemenea, acțiunea va avea loc până pe 12 septembrie.

Brai-Cata este firma care se ocupă de preluarea ambalajelor colectate și de predarea acestora. Managerul firmei a declarat că, în primele două zile de la punerea în funcțiune a aparatului, au fost contorizate în total 7.242 de ambalaje.

Din acestea, s-au colectat 3.248 de PET-uri, având o greutate medie de 30 g/ bucată. În plus, au fost colectate 1.663 de sticle, cu o greutate medie de 275 g/ bucată. În ceea ce privește aluminiul, au fost adunate 2.331 de doze, în greutate medie de 13 g/bucată.

Toate acestea însumează o cantitate totală de 585 de kilograme, luând în calcul greutatea medie a fiecăruia din tipurile de ambalaje colectate și numărul acestora”, a precizat managerul.

Oameni de toate vârstele s-au alăturat campaniei, formând cozi zilnice: ”Efortul tuturor nu este de neglijat”

E coadă la Petrică! În fiecare zi. Au venit oameni de toate vârstele să aducă ambalaje. S-au declarat încântați că pot recicla în acest mod. Spre exemplu, primii trei clienți au fost un pensionar, o adolescentă și sora mai mică a acesteia, ultimele două pregătind câteva zeci de recipiente, de când au aflat că se va derula campania. Oamenii s-au implicat nu atât pentru biletele de transport, cât pentru ideea de reciclare. Iar efortul tuturor nu este de neglijat”, a declarat Bogdan Constantinescu.

De asemenea, conform calculelor, cantitatea de sticlă colectată ajută la o reducere substanțială a amprentei de CO2 echivalentă cu aprinderea unui bec cu LED de 5W pentru 33.260 de ore.

Mai mult, echivalează cu aprinderea unui bec fluorescent compact pentru 11.641 de ore. Referitor la folosirea unui televizor/calculator, echivalentul este pentru 665 de ore, respectiv 333 de ore.

De asemenea, acesta a adăugat că aparatul va rămâne în Piața Livada Poștei, inclusiv după încheierea Forumului Orașelor Verzi.

Articolul precedentȘoșoacă, în vizorul Parchetului General pentru zădărnicirea combaterii bolilor și tulburarea liniștii publice
Articolul următorFlorin Cîțu, dezamăgit de Barna: „Eu credeam că suntem la masă cu un partid pro-european”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time