Reprezentanţii unui birou de executori judecătoreşti au intrat joi, cu spijinul jandarmilor, în locuinţa din sectorul 2 a prinţului Paul Lambrino şi a prinţesei Lia, condamnaţi de o instanţă din regatul Unit să-i returneze o datorie de 1,8 milioane de lire sterline unui cetăţean britanic. Executarea silită se face pe baza unei decizii definitive pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti pe 16 iunie 2015.
Joi dimineaţă, executorul judecătoresc a mers la locuinţa prinţului Paul pentru a evalua bunurile astfel încât să se stabilească dacă acestea pot fi valorificate ca să poată fi recuperat prejudiciul.
Înalta Curte de Justiţie – Divizia Queen’s Bench a decis pe 2 iunie 2010, ca prinţul Paul Lambrino şi prinţesa Lia a României să-i plătească lui Marco Houston 1,8 milioane de lire sterline. Decizia a fost luată în urma acţiunii introduse în instanţă de Marco Houston, editorul publicaţiei Royalty Magazin , care îi împrumutase pe prinţul Paul şi prinţesa Lia cu suma de 1,8 milioane de lire, pe care aceştia nu au mai înapoiat-o.
Pe 14 octombrie 2014, Tribunalul Bucureşti a recunoscut decizia instanţei din Regatul Unit şi a încuviinţat executarea acesteia pe teritoriul României. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, pe 16 iunie 2015, decizia Tribunalului, dând o decizie definitivă în sensul punerii în executare a hotărârii Curţii britanice.
Prinţul Paul a susţinut, într-un comunicat transmis prin biroul său de presă, că nu are cunoştinţă despre procesul de la Londra, unde nu ar fi fost citat. Ca la Radio Erevan, el a mai afirmat că Marco Houston este cel care îi datorează suma de 2.018.568 de lire sterline, pe baza unui contract de împrumut autentificat de notarul public John Bower din Londra, la data de 8 octombrie 2007 şi garantat cu o ipotecă instituită asupra unui imobil al lui Houston din Londra.
Paul Lambrino este un mai vechi „client” al Ziarului de Investigaţii, care a dezvălui cum acesta, fără să aibă un titlu de proprietate valabil, fără să facă dovada deposedării abuzive de către statul comunist şi fără să aibă calitatea legală de moştenitor, a luat cu japca 47 de hectare din pădurea Snagov, deşi aceasta fusese declarată domeniu public de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, încă din anul 1941.

Articolul precedentŞeful de la Antifraudă, Romeo Florin Nicolae, este urmărit penal pentru trafic de influenţă.
Articolul următorÎCCJ – reînceperea urmăririi penale pentru Ecaterina Andronescu şi Alexandru Athanasiu