Foto: CTNews.ro

Primăria Constanța este executată silit pentru un teren din Mamaia, ce i-a aparținut fostului ministru al Industriilor și Comerțului din perioada intrebelică, Ion Bujoi, relatează Ziua de Constanța.

Concret, fiica lui Bujoi, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, stabilită în străinătate, a început demersurile pentru punerea în aplicare a hotărârilor pronunțate în 2020 de instanțele din Constanța.

Acțiunea vizează un teren pe care Ion Bujoi l-a cumpărat la începutul anilor 1930, în Mamaia, într-o zonă care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost decretată „zonă militară“. Ulterior, terenul a fost preluat de stat, în baza deciziilor autorităților comuniste. Potrivit sursei menționate, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, moștenitoarea fostului ministru, a notificat autoritățile locale pentru terenul ce aparținuse tatălui său încă de când legea 10/2001 a permis acest lucru, în 2001.

 În luna martie 2021, Judecătoria Constanța a încuviințat executarea silită a Primăriei Constanța, în dosarul 5448/212/2021, hotărârea instanței fiind fără cale de atac. Totuși, între timp, pe rolul Secției civile a judecătoriei a fost înregistrată contestația la executare formulată de Primarul Municipiului Constanța, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy fiind intimat. Termenul de judecată este fixat la data de 10 septembrie 2021.

Reabilitat după 40 de ani

Ion Bujoi a fost închis și, ulterior, a decedat în închisorile comuniste, parte din bunurile sale fiind preluate de regimul comunist. Terenul la care se face referire a fost achiziționat de Bujoi în 1930, cu ultima rată plătită în 1936, dar acesta nu a putut să construiască nimic pe acel teren din cauza războiului. De altfel, zona a fost decreztată zonă militară, iar în 1958 a fost confiscată de regimul de la acea vreme. Potrivit Ziua de Constanța, abia în 1998, Curtea Supremă de Justiție a casat sentința de condamnare din timpul regimului comunist și a decis achitarea lui Ion Bujoi. În 2005, Primăria Constanța a respins notificarea din 2001 formulată de moștenitoarea terenului din Mamaia. Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, însă, nu a aflat despre acest lucru decât ani mai târziu, în 2019, după ce a deschis noul proces.

Primăria Constanța, obligată să plătească un milion de euro unui dezvoltator imobiliar

Articolul precedentZeci de tone de deșeuri aduse ilegal în Dâmbovița din județele limitrofe
Articolul următorDîncu nu exclude o guvernare cu PNL până în 2024