A început testarea pentru depistarea de anticorpi Covid, în cadrul programului „SUNT IMUN LA COVID?”, gândit de Primăria Capitalei, prin ASSMB. Azi, primii 500 de bucureșteni sunt testați la Arena Națională, unde autoritățile au făcut toate pregătirile necesare din punct de vedere medical și logistic în încercarea de a afla în ce măsură este răspândit noul virus la nivelul Capitalei. În program sunt înscrise 2.000 de persoane, iar primarul Capitalei asigură încă o dată că procesul de testare este sigur, nedureros și adaptat rigorilor sanitare din această perioadă. Totodată, personalul medical care efectuează testarea va purta mască de protecție și va verifică temperatura voluntarilor cu termometru non-contact. Primarii de sectoare, în frunte cu Gabriela Firea, au fost primii care au vrut să dea un exemplu. În continuare, înscrierea online continuă pe pagina Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Medicul recoltează o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici. În 15 minute, fiecare participant află dacă are anticorpi, așadar dacă a avut infecția și a dobândit imunitate la Covid-19.

Reamintim faptul că persoanele testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei selectați prin metoda eșantionării într-un număr proporțional cu mărimea sectorului în care locuiesc. Rezultatele se vor regăsi, la final, în studiul realizat de Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”.

• Metoda de eșantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervențională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală.

• Programul se derulează în baza unei colaborări între Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, PMB, ASSMB și cele șase primării de sector, încheiată în data de 27.03.2020.

• PMB, prin ASSMB, asigură, împreună cu primăriile de sector, sprijinul logistic al acțiunii de testare: achiziția testelor, organizarea spațiului necesar la Arena Națională și participarea personalului medical.

• La finalul fiecărei zile de testare sunt luate măsuri de igienizare.

În ceea ce privește stadiul celeilalte campanii, „Testăm pentru București”, derulată de Primăria Capitalei pentru 11.000 de bucureșteni pentru diagnosticarea infecției Covid, până acum sunt înscrise 10.829 de persoane în acest program și 1.540 deja testate. Dintre acestea, doar 2 au fost depistate pozitiv.

• Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus.

• Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu 13 clinici de stat și private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP)”, a detaliat Gabriela Firea.