Sursa: DIICOT

Trei persoane au fost arestate la Tribunalul București, inclusiv un ofițer de poliție judiciară, într-un dosar instrumentat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Subcomisarul a fost ridicat chiar de colegii săi, ofițeri de poliție – însă judiciară, din cadrul Direcției Generale Anticorupție, acesta fiind acuzat că, începând cu noiembrie anul trecut, a sprijinit o grupare infracțională specializată în trafic de heroină. În dosar sunt acuzații de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc, luare de mită, dare de mită, favorizarea făptuitorului, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, accesul ilegal la un sistem informatic și conducere a unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat.

Din ce detaliază DGA, grupul infracțional urmărit a fost constituit în cursul anului 2022 și, timp de mai multe luni, membrii acestuia au organizat și coordonat tranzacții repetate cu droguri de mare risc în municipiul București.

Doar luna trecută, anchetatorii spun că a fost identificat și indisponibilizat un transport de aproximativ un kilogram de heroină. Or aici a intervenit ofițerul de poliție judiciară.

În concret, în luna martie 2023, acesta a comunicat unuia dintre liderii grupului infracțional organizat faptul că este cercetat într-un dosar penal, transmițând atât obiectul dosarului, cât și persoanele vizate de respectiva cauză, sfătuindu-l cu privire la modalitatea în care să acționeze pentru a evita tragerea la răspundere penală.

În luna aprilie 2023, deși a luat cunoștință despre săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri având ca obiect cantitatea de aproximativ un kilogram de heroină, nu a luat măsurile necesare, potrivit atribuțiilor de serviciu, într-un dosar pe care îl avea în instrumentare, acordând sfaturi celorlalți doi inculpați cu privire la modul în care trebuie să acționeze pentru a evita tragerea la răspundere penală.

În cursul lunii martie 2023, inculpatul a divulgat, fără drept, informații nepublice, obținute prin accesarea bazelor de date, accesând, fără drept, sistemele informatice pe care sunt stocate bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne.

În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, la sfârșitul lunii martie 2023, a primit de la liderul grupului infracțional organizat mai multe bunuri și, la data de 22.04.2023, a acceptat promisiunea acestuia de a-i da un telefon mobil, pentru a-l avertiza (prin divulgarea de informații cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu), a-l proteja (prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cauze penale care îl priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia, aflate în instrumentarea sa) și a-l favoriza (prin sprijinul acordat în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor în cauze penale care îl priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia și în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală), în legătură cu activitățile de trafic de droguri de mare risc desfășurate de acesta și ceilalți membri ai grupului infracțional din care acesta făcea parte”, se arată într-un comunicat DGA.

Articolul precedentAvarie pe bulevardul Mamaia din municipiul Constanța: apa potabilă va fi sistată
Articolul următorSe apropie rotativa. Ciolacu: „Interesul principal e să avem un guvern cu miniștri buni”