Ministrul Bogdan Aurescu: România susține oprirea importului de petrol din Rusia

Presiunea asupra Federației Ruse trebuie să continue.

România susține renunțarea la importul de petrol din Rusia, în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei propus de Comisia Europeană, a comunicat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Este o măsură care trebuie pregătită, pentru că există deja un nivel de ambiție creat de Uniunea Europeană pentru a renunța gradual la importurile de gaze din Federația Rusă, a conchis Bogdan Aurescu. 

Bogdan Aurescu: Interzicerea importului de gaz din Federația Rusă nu face parte în acest moment din pachetul care se discută

Ministrul a subliniat că este important ca presiunea asupra Federației Ruse să continue.

„Deocamdată suntem în faza în care al șaselea pachet de sancțiuni este în discuții, în continuare. El se referă doar la petrol în acest moment. Interzicerea importului de gaz din Federația Rusă nu face parte în acest moment din pachetul care se discută. În ceea ce privește petrolul încă se discută. Noi susținem această măsură, care presupune și o perioadă de tranziție – sau de grație – în acest proces de renunțare la importurile de petrol. Nu am încă rezultatul discuțiilor de astăzi, de la Bruxelles. Sper însă să ajungem la un consens în așa fel încât să putem să adoptăm acest pachet cât mai curând”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Potrivit ministrului de Externe, pachetul nu este doar despre petrol, fiind și alte măsuri care sunt incluse acolo, respectiv scoaterea altor bănci importante ale Rusiei din sistemul SWIFT, interzicerea anumitor canale media ale Federației Ruse care sunt utilizate pentru propaganda rusă de război. El a precizat faptul că este important ca aceste măsuri să fie decise cât mai rapid, România susținând o adoptare cât mai rapidă, motiv pentru care a acționat în cadrul acestor negocieri foarte constructiv.

„Ceea ce este important este ca presiunea asupra Federației Ruse să continue. Mai sunt și alte măsuri – listări suplimentare de factori de decizie din Federația Rusă, măsuri care au în vedere și Belarusul, care a sprijinit această agresiune, este complice la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a explicat ministrul.

Articolul precedentMarcel Boloş, anunț despre renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)
Articolul următorRareș Bogdan, semnal de alarmă: Zece ani va dura războiul din Ucraina