Marcel Ciolacu a declarat marți că trebuie declanșată o discuție despre reforma Constituției. Liderul PSD a subliniat că în acest moment există o majoritate de peste 65% în Parlament care ar putea aproba acest demers legislativ. Marcel Ciolacu nu a dat detalii privitoare la modalitatea în care ar trebui modernizată legea fundamentală.
Ciolacu: Societatea așteaptă o Constituție modernă
”Mă folosesc de acest prilej pentru a vă aminti că România are nevoie de o dezbatere serioasă despre reforma constituțională. Eu cred că ne aflăm în ceea ce specialiștii în drept numesc ”momentul constituțional”. Am ratat acest moment după integrarea în UE și NATO. Am ratat în 2011 și am ratat în 2013 când am avut o largă majoritate parlamentară. Din punctul meu de vedere, cu o majoritate de peste 65 la sută în Parlament avem puține scuze dacă vom rata din nou. Societatea așteaptă o Constituție modernă care să reflecte realitatea și să ofere soluții inovative la provocările viitorului”, a spus Marcel Ciolacu. Liderul PSD a susținut un discurs la un eveniment organizat de Curtea Constituțională pentru marcarea a 30 de ani de la înființarea instituției. Potrivit lui Marcel Ciolacu, nu trebuie făcute modificări legate de atribuțiile președintelui țării.
Liderul PSD nu a oferit dat detalii privitoare la calendarul modificării Constituției, dar a subliniat că trebuie înființată o comisie parlamentară specială, exact ca în cazul modificărilor la legile siguranței naționale.
”Eu azi am făcut un anunț că ar fi cazul să pornim acest demers ținând cont și de majoritatea pe care o avem (în Parlament – n.red.)”, a spus Marcel Ciolacu. Pentru modificarea Constituției este nevoie de un vot în Parlament cu o majoritate de minim două treimi din numărul membrilor fiecărei camere, după care este necesar organizarea unui referendum. Marcel Ciolacu a mai cerut și în decembrie 2021 o reformă a Constituției, declarând atunci că e vorba despre „o clarificare a atribuțiilor președintelui” și că e nevoie de „reglementarea moțiunii constructive de cenzură” și „limitarea practicii excesive a OUG”.
Rareș Bogdan, semnal de alarmă: Zece ani va dura războiul din Ucraina