Salvamont
Salvamont. Sursa foto. Salvamontromania.ro

Misiunile de căutare şi salvare din munţi vor fi realizate mai rapid și mai eficient de acum înainte. Salvatorii montani vor folosi un sistem care a fost implementat în premieră la noi în ţară. Practic, ei vor căuta persoanele dispărute pe munte, în păduri sau în zone abrupte cu ajutorul unor drone de ultimă generaţie. Timpul de intervenţie va fi mai mic, zona de acoperire va fi mult mai mare. De asemenea, datorită noii tehnologii, orice indiciu va fi descoperit mai rapid.

O dronă costă în jur de două mii de euro iar o dronă dotată cu sistem de termoviziune va costă de patru ori mai mult. În Gorj există două astfel de drone, ele putând fi folosite în orice zonă din ţară dacă va fi nevoie. Salvatorii montani au fost instruiţi cum să le folosească. Noile drone vor fi de mare ajutor în misiunile de salvare contracronometru.

„Se pot micşora timpi de reacţie, identificare mai rapidă a unei persoane în pericol, se reduce aria de căutare”, a declarat Cornel Măgherel, ISU Gorj.

Cătălin Dascălu, salvamontist, a declarat că noul sistem este foarte util. „Ne ajută foarte mult ţinând cont că este foarte greu să plecăm în munte fără nicio informaţie.”, a spus acesta.

„Identifică, în baza unor algoritmi, inteligenţei artificiale, absolut orice ar avea legătură cu corpul uman, chiar şi fragmente de corp uman. Aproximativ o oră de colectare de imagini se analizează într-un minut, două.”, a declarat Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont.

Dispozitivele inteligente ar fi fost folositoare şi în ultimul caz de dispariţie din Gorj. Un copil de 10 ani, cu autism, s-a rătăcit într-o pădure. Băiatul a fost găsit aproape de miezul nopţii, după ore întregi de căutări. Astfel de drone ajută salvatorii montani din alte patru ţări europene.

Drone pentru Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu

Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, un proiect de lege privind „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de monitorizare şi control a calităţii aerului în scopul creşterii acurateţei informaţiilor şi a capacităţii de răspuns la episoadele de poluare (Cod SMIS 2014+ 139943)”. În cadrul acestui proiect se vor achiziţiona 21 de sisteme integrate mobile de monitorizare a calităţii aerului, 46 de sisteme aeropurtate dotate cu senzori şi echipamente specifice activăţilor de inspecţie şi control, precum şi o platformă online pentru managementul sistemelor aeropurtate. Prin aplicaţia mobilă dezvoltată în proiect, publicul larg va fi alertat în privinţa posibilelor episoade de poluare şi va avea posibilitatea să semnaleze evenimente cu potenţial ridicat de ameninţare a siguranţei de mediu.

Cum pot tinerii români care au 18 ani să călătorească gratuit cu trenul în Europa

Articolul precedentTehnologia inventată la Universitatea din Galați de transformare a deșeurilor de plastic în asfalt a fost brevetată de către „European Patent Office”
Articolul următorJens Stoltenberg: NATO trebuie să se adapteze la această nouă realitate