Bolnavii internați in spitalele din Timișoara, în pericol să nu mai primească mâncare

Pentru asigurarea zilnică a trei mese unui pacient , suma alocată de stat este de 11 lei .

Spitalele din Timișoara sunt în pericol să nu mai poată servi mâncare pacienților deoarece legea îi obligă să asigure cele 3 mese ale bolnavilor din doar 11 lei pe zi. Directorii spitalelor sunt îngrijorați de evoluția lucrurilor, în condițiile în care preturile alimentelor au crescut considerabil, cadrul legal în care pot interveni fiind extrem de restrâns. Un astfel de caz este și la Spitalul Județean din Timișoara.

”Tariful de 11 lei pe zi este nerealist de 5-6 ani, nu mai corespunde cu realitatea”

Firma care asigura mâncarea în regim de catering pentru Spitalul Județean anunță că în aceste condiții nu va mai putea asigura mâncare bolnavilor, conform contractului, pentru mult timp. Pentru un bolnav, fie în regim de catering, fie în regim propriu, toate unitățile sanitare trebuie să asigure 3 mese pe zi.

”Tariful de 11 lei pe zi este nerealist de 5-6 ani, nu mai corespunde cu realitatea. Dar acum, odată cu criză pandemică, continuată cu cea din Ucraina, prețul alimentelor la nivel global a explodat. Prețul alimentelor, față de acum o lună, are o creștere între 50 și 100%, iar cel mai mult au crescut prețurile la alimentele de bază. Efectiv nu se mai poate realiza un meniu pentru 3 mese cu 11 lei”, a explicat Ștefan Fusea, directorul general al firmei care asigura cateringul pentru Spitalul Județean din Timișoara.

Într-un singur spital, pot exista până la 5-6 tipuri de regim, în funcție de afecțiunile pacienților, care trebuie asigurate pentru 11 lei zilnic, în condițiile în care prețurile alimentelor au explodat.

„Ei au un contract care trebuie să-și urmeze cursul până la finalizarea lui. Se vor face alte licitații la finalul contractului, undeva în vară. Singura majorare din partea spitalului o să fie vizavi de plata salariilor la angajații firmei, în rest nu, pentru că nu avem cadru legal”, a spus medicul Sorin Bărac, managerul Spitalului Județean din Timișoara.

Cota de hrană s-a dublat, de la 11 la 22 de lei

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, admite că suma alocată pentru hrană pacienților este foarte mică.

„Un lucru extrem de important este cel legat de asigurarea condițiilor pentru pacienți, inclusiv din punct de vedere al sumelor alocate pentru hrana pacienților. În momentul de față, opinia mea este că sunt insuficienți 11 lei pentru un pacient pentru hrana, pentru o zi, mai ales în condițiile creșterii prețurilor la alimente.

Cred că reprezintă o sumă mică și împreună cu colegii de la Casă Națională de Asigurări de Sănătate sper să găsim o soluție în acest sens”, spunea ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în timpul unei vizite la Spitalul din Călărași, în luna februarie.

În coaliția de guvernare s-a decis dublarea cotei de hrană, de la 11 la 22 de lei, pentru bolnavii internați în spitale.

Cum pot tinerii români care au 18 ani să călătorească gratuit cu trenul în Europa

Articolul precedentNicolae Ciucă a fost ales președinte PNL
Articolul următorInteres uriaș pentru panourile fotovoltaice, în urma scumpirii energiei electrice