Sursa foto: Facebook/Vasile Dîncu

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a anunțat că declarațiile Ministerului rus al Apărării potrivit cărora în România s-ar afla avioane ucrainene este un fake news, ceva ce nu corespunde adevărului.

Acesta e de părere că se încearcă specularea exemplului aeronavei militare ucrainene care a solicitat, la începutul războiului ruso-ucrainean, aterizarea de urgență pe teritoriul țării noastre.

În urma acestui incident, ministerul român al Apărării a comunicat cu maximă transparență situația aeronavei, precizând că au fost respectate toate normele legislative internaționale și internaționale aplicabile în astfel de situații.

„Aeronava a fost returnată autorităților ucrainene, fără armament la bord și, evident, nu se mai află pe teritoriul României”, a declarat Dîncu.

MapN: „Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene”

Totodată, MapN a menționat că afirmațiile oficialului rus, prin care se acreditează ideea că în țara noastră ar fi relocate aeronave de luptă ucrainene este falsă.

De asemenea, a fost comunicată și situația celor 14 elicoptere ucrainene civile, neînarmate.

„Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 14 elicoptere configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare”, se arată în comunicatul MapN, potrivit Digi24.

Pe 9 martie, în urma primirii aprobărilor de survol din partea autorităților române pentru toate cele 14 elicoptere, aeronavele se aflau deja la destinația finală.

Reamintim că în luni, oficialii de la Kremlin au aprobat o listă cu țările și teritoriile neprietenoase care au întreprins acțiuni considerate ostile la adresa Rusiei. Pe această listă se află și România, alături de toate țările membre Uniunii Europene. Mai mult, potrivit unei rezoluții guvernamentale, toate acordurile dintre Rusia și „țările neprietenoase” ar trebui aprobate de o comisie guvernamentală. De asemenea, pe lista Kremlinului se află și mai multe nume de oameni de afaceri și persoane publice importante din Vest.

Oficialii ucraineni  au anunțat, joi, la primele ore ale dimineții, că încetineşte ofensiva Rusiei după două săptămâni de conflict.Totodată, potrivit SUA, de la debutul războiului ruso-ucrainean și-au pierdut viața circa 6.000 de soldați ruși.

Citește și articolul despre: Maternitatea din Mariupol a fost bombardată. Au fost rănite mai multe gravide aflate în travaliu

Articolul precedentMaternitatea din Mariupol a fost bombardată. Au fost rănite mai multe gravide aflate în travaliu
Articolul următorUcraina va fi ajutată de Marea Britanie cu sisteme de apărare antiaeriană
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.