Deputatul Nicuşor Dan susţine că în şedinţa de luni a Consiliului General Gabriela Firea se pregăteşte să facă un „cadou” de peste 22 milioane de euro, printr-un PUZ ilegal pentru Ion Țiriac.

„Gabriela Firea este extrem de generoasă în ultima vreme cu investitorii imobiliari. În şedinţa de mâine (luni -n.r.) a Consiliului General se pregăteşte să-i facă un cadou de peste 22 milioane de euro omului de afaceri Ion Ţiriac. Gabriela Firea propune consilierilor generali un PUZ ilegal care ar permite construirea unui complex de blocuri în Pădurea Băneasa. Beneficiare sunt doua firme care aparţin lui Ion Ţiriac, iar beneficiul ilegal pentru aceste firme este de 22,5 milioane de euro”, arată deputatul Nicuşor Dan, într-un comunicat de presă dat publicității duminică seara.

Parlamentarul, fost candidat la Primărie și fost consilier general, susţine că pe un teren de 23.900 mp neconstruit în acest moment se propune construirea unui ansamblu rezidenţial de blocuri cu două subsoluri, parter şi cinci etaje, suprafaţa desfăşurată construită propusă fiind de 60.000 mp.

„De asemenea, pe terenul de 27400 mp pe care se află clubul Stejarii, construit nelegal în 2013, se propune supraînălţarea complexului de restaurante. Suprafaţa desfăşurată construită propusă este de 44.000 mp. Conform Planului Urbanistic General, ambele loturi au prevazută funcţiunea sere. Articolul 18 alin. (8) din Legea 24/2007 a spaţiilor verzi urbane prevede “(8) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), pepinierele care nu sunt proprietate publică, serele şi terenurile amenajate ca grădini zoologice îşi pot schimba destinaţia, cu condiţia transformării acestora în alte tipuri de spaţii verzi.” Deci singura posibilitate legală de utilizare a terenului este o funcţiune de spaţiu verde cu dotări specifice (restaurante, sport şi agrement, dotări culturale) cu o suprafaţă desfaşurată de cel mult 20% faţă de suprafaţa terenului. Prin urmare, pentru cele doua terenuri de 23900 mp şi 27400 mp, suprafaţa desfăşurată construită poate fi de cel mult 10.000 mp”, potrivit sursei citate.

Nicuşor Dan susţine că, faţă de cei 10.000 mp cât ar avea dreptul să construiască în mod legal, prin PUZ-ul aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General, se propune deci construirea a 60.000 + 44.000 = 104.000 mp şi că astfel i se face „cadou” investitorului posibilitatea de a construi pe 94.000 mp. „Pentru a construi 94.000 mp, un investitor ar trebui să cumpere un teren (luam CUT-ul mediu de 2,5) de 94.000 mp / 2,5 = 37.600 mp. La un preţ de 600 euro / mp, investitorul ar fi trebuit să platească 22,5 milioane de euro. Concluzia este clară. Primarul Gabriela Firea le propune consilierilor generali să-i facă un cadou ilegal de 22,5 milioane de euro lui Ion Ţiriac. Bucureştenii pierd astfel 5 hectare de spaţiu verde şi vor suferi o nouă supraaglomerare a oraşului în care trăiesc”, mai arată deputatul, care acuză un PUZ ilegal pentru Ion Țiriac.

Articolul precedentCât egoism? Amendă de la Poliția Locală după ce și-a abandonat câinele
Articolul următorRadu Mazăre contestă sentința din Dosarul retrocedării plajelor