Scandalul de la organizaţia Sectorului 1 a PSD, avându-l în centru pe unul dintre principalii contestatari ai lui Victor Ponta, şi anume eurodeputatul S&D Cătălin Ivan a ajuns să semene cu jihadul. Mai multe surse din organizaţie au confirmat că s-a ajuns inclusiv la situaţia în care Dan Tudorache, impus cu forţa de Victor Ponta la şefia organizaţiei, l-ar fi agresat fizic pe Cătălin Ivan. Şi nu putem suspecta că ar fi fost de vină alcoolul, de vreme ce totul s-a petrecut în cadrul unei şedinţe a organizaţiei, desfăşurată în prima parte a zilei.
Sursele noastre au confirmat că în cadrul unei şedinţe a organizaţiei PSD Sector 1, desfăşurată de curând, Dan Tudorache, cunoscut mai ales prin postările pe reţelele sociale în care apare la bustul gol, ar fi sărit la bătaie. Victima – eurodeputatul Cătălin Ivan.
„A încercat să-i care pumni, până când au sărit câţiva colegi şi l-au îndepărtat. Între timp, doamnele participante la şedinţă erau oripilate, nu ştiau pe unde să se mai ascundă. Una dintre ele chiar a leşinat”, ne-a declarat o sursă din organizaţia cu pricina.
La adăpostul anonimatului, mai multe persoane prezenta la şedinţa menţionată au confirmat existenţa episodului menţionat. „Nu pot să confirm existenţa acestui incident. În condiţiile în care Cătălin Ivan nu a dorit să se afle ceea ce s-a întâmplat atunci, nu pot să fac comentarii. Sunaţi-l pe Cătălin”, ne-a spus un participant la gala de box marca PSD Sector 1.
Am urmat sfatul şi l-am sunat pe Cătălin Ivan, care a refuzat să dea foarte multe amănunte despre evenimentele relatate, însă nici nu a negat existenţa incidentului. „A fost la un moment dat un moment mai tensionat. Se petrec foarte multe abuzuri în PSD. Ţinta sunt eu. Vor să mă dea afară din partid”, ne-a declarat Cătălin Ivan.
Contactat, Dan Tudorache a negat vehement (şi nu prea) existenţa galea de kick boxing din organizaţia pe care o conduce. „Nu, nu a existat aşa ceva. Ne-am mai certat noi, aşa, dar nu a existat nicio agresiune fizică”, ne-a declarat cetăţeanul Tudorache. În momentul în care am insistat, el a admis cu jumătate de gură: „A, vă referiţi la şedinţa de la sfârşitul lui decembrie. A fost doar o altercaţie verbală…”.

Consilierul Carmen Musceleanu arată cu degetul spre Victor Ponta şi Liviu Dragnea

De atunci şi până acum spiritele nu s-au potolit în organizaţia PSD Sector 1, ba dimpotrivă. Spiritele s-au inflamat din nou în rândul pesediştilor din nordul Bucureştilor. Marţi după amiază a ieşit la rampă consilierul local PSD Carmen Musceleanu, care a pus tirurile de artilerie pe actuala conducere a PSD, formată din Victor Ponta şi Liviu Dragnea.
„Incapabili să-și asume o decizie de excludere a principalului contracandidat la șefia PSD, Victor Ponta și Liviu Dragnea pun presiune pe membrii Sectorului 1 să facă propuneri pentru sancționarea și eliminarea lui Cătălin Ivan, flagelul conducând până la invalidarea adunărilor generale ale mai multor organizații locale și, în special, ale celor care nu cedează presiunilor secretarului executiv proaspapt numit, Codrin Ștefănescu și ale veșnicei a <nedreptăţite> Ecaterina Andronescu, aceasta fiind unică modalitate de a-l împiedica pe europarlamentarul Cătălin Ivan să candideze la funcția de președinte al PSD”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Carmen Musceleanu.
Ea continuă, aducând în prim plan o şedinţă din 3 martie a Organizaţiei locale 10 (OL10) din Sectorul 1, unde, încă din primele minute de desfăşurare, în sală au intrat „persoane neinvitate și recalcitrante”, care au încercat să preia conducerea ședinței pentru a-și impune ordinea de zi, deja pregătită: „Secretarul interimar executiv Comanici a încercat să-și impună forțat ordinea de zi deja pregătită, modalitățile de lucru stabilite de biroul politic interimar de sector, chiar dacă acestea contraveneau flagrant statutului partidului, amenințând colegii cu presiuni din partea unei instituții ale statului român unde lucrează soțul dumneaei, instituție ce nu nu are nicio calitate în contextul adunărilor generale ale PSD”.
Carmen Musceleanu precizează că la ședința cu pricina au participat și alți membri ai Bioului politic interimar, precum și deputatul Ovidiu Iane, membru de doar câteva zile în organizația PSD Sector 1. Acesta a luat cuvântul și a dovedit întregii săli că nu cunoaştea nici organizația PSD Sector 1, nici prevederile statutare și nici modul corect de desfășurare al unei adunări generale, spune consilierul local.
Într-un final, alegerile s-au desfăşurat normal, în ciuda presiunilor menţionate, iar procesele verbale au fost semnate inclusiv de către toți reprezentanții biroului politic interimar prezenți. „Reprezentanții OL10 au făcut o sesizare scrisă în care au reclamat modul abuziv și comportamentul neprofesional al doamnei consilier general Comanici, care a propus ulterior invalidarea biroului OL10. Deși alegerile organizație noastre au fost inițial validate la numai şase zile distanță după constituire, respectiv ieri 9.03.2015, orele 18,00 conducerea interimară a PSD Sector 1 a constituit un a <birou politic> ad-hoc, în care a hotărât să invalideze două organizații locale, respectiv organizația 1 și organizația 10”, spune Carmen Musceleanu.
Ea explică ce a stat la baza deciziei luate de organizaţia condusă de Dan Tudorache: „În fapt, singura explicație logică este că, în data de 9.03.2015, la orele 16,30, biroul organizației locale 10 a primit și a votat în unanimitate transferul europarlamentarului Cătălin Ivan, din organizația locală 21 în organizația locală 10, care și-a asumat transferul europarlamentarului Cătălin Ivan, care trebuia eliminat”.

Cătălin Ivan a „migrat” la Dobrovăţ, judeţul Iaşi

Catalin Ivan

În replică la acuzele lui Carmen Musceleanu (după ce, iniţial, susţinuse că nu ştie despre ce şedinţă este vorba), Dan Tudorache a spus că nu el a ivalidat şedinţa de la OL10. „Biroul a invalidat-o. Au contestat Biroul interimar. Alegerile se refac, conform statutului, în termen de şase zile”, ne-a spus Tudorache.
Văzând ce mobilizare de forţe s-a concentrat împotriva sa, Cătălin Ivan a părăsit Bucureştiul. Evident, nu fizic, ci din puntul de vedere al afilierii. „Începând de astăzi (marţi – n.red.) nu mai fac parte din Organizaţia PSD Sector 1. M-am mutat în judeţul Iaşi, la Organizaţia PSD Dobrovăţ. Vreau să-i feresc pe cei de la PSD Sector 1 de abuzuri, pentru că ţinta sunt eu. Vor să mă dea afară din partid”, ne-a declarat Cătălin Ivan.

Precedentul Marian Vanghelie – Mihnea Costoiu

Incidentul cu săritul la bătaie în care ar fi fost implicaţi Dan Tudorache şi Cătălin Ivan pare a nu fi singurul de acest fel din PSD.
În vara anului trecut, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, l-ar fi bătut, la Orăştie, pe primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie.
Incidentul ar fi avut loc la Orăștie, la cârciumă, când, ușor afumat, Marian Vanghelie a început să-l înjure pe ministrul pentru Învățământ Superior. Sursa nemulțumirii lui Marian Vanghelie ar fi provenit din faptul că Mihnea Costoiu viza președinția organizației București, la acea vreme deţinută de primarul Sectorului 5. „Marian Vanghelie, îmbărbătat de numărul de pahare consumate, a continuat să-l jignească pe Mihnea Costoiu, neputând fi potolit de colegii prezenți în număr mare. La un moment dat, Vanghelie s-a repezit la Mihnea Costoiu, însă, după cum relatează participanții la această altercație, alcoolul i-a jucat feste și în loc să-l nimerească pe Costoiu, dus de avânt, a intrat cu capul într-o scară”, scriau la acea vreme colegii de la EVZ .

Articolul precedentLegătura dintre ora de Religie şi Guvernul dr. Petru Groza
Articolul următorBucureştiul riscă să piardă patru meciuri de la CE 2020.