Oraşul ilfovean Buftea a reuşit să atragă investiţii europene importante pentru reţeaua de canalizare şi pentru cea de alimentare cu apă. Nu mai puţin de 30 milioane de euro, fonduri europene şi surse proprii al SC Raja SA Constanţa, sunt investiţi în acest proiect.
Potrivit specialiştilor RAJA, acestea investiţii erau mai mult decât necesare. „Calitatea serviciilor oferite de RAJA depinde foarte mult și de starea sistemelor operate. Nu mai este un secret pentru nimeni că în mare parte rețeaua de distribuție de la nivel național are o vechime de peste 50 de ani. Sistemul de canalizare și stațiile de epurare sunt pentru multe comunități, deși europene în acte, doar un vis. Zeci de ani, investițiile în infrastructura de apă și canalizare au fost realizate într-un procent nesemnificativ cu necesitățile reale. Încă de la preluarea serviciului în orașul Buftea, SC RAJA SA a început investiții importante din fondurile proprii în sistemele de alimentare cu apă și canalizare”, a declarat Irina Oprea, purtătorul de cuvânt al RAJA SA.
Potrivit acesteia, încă din iunie 2012 a fost demarat proiectul „Extinderea Sistemului de Canalizare“ – Buftea, ce cuprinde următoarele investiții: realizarea a două stații de pompare a apelor uzate și extinderea canalizării pe străzile: Iuliu Maniu, Colentina, Abatorului, FN2, Mărășești, Artelor, FN3, Frumoasei, Trandafirilor, Crinului, Zambilelor, FN1, Macului, I.C. Brătianu, Intrarea Mărășești – zona Centrală și străzile Ramoșeanu, Ion Vlad, Mărăști, Făgăraș, Cincinat Pavelescu, Dimitrie Stelaru, Stejarului, Badea Popescu, Moscovici, D. Dumitrescu, Tutunaru, Crișan, Independenței și Parului – zona Flămânzeni. Pentru zona centrală, investiția a fost deja finalizată și pusă în funcțiune încă de anul trecut. Pentru zona Flămânzeni, au fost terminate lucrările pe cele 14 străzi, la ora actuală fiind în lucru stația de pompare, urmând ca la sfârșitul lunii aprilie să fie dat în funcțiune și sistemul de canalizare din această zonă. SC RAJA SA a mai realizat o investiție importantă, și anume „Reabilitarea colectorului Buftea – București”, ce preia practic toate apele uzate de la nivelul orașului. Și la nivelul sistemelor de alimentare cu apă din Buftea au fost făcute lucrări importante, din fondurile proprii ale SC RAJA SA. O altă investiție derulată de SC RAJA SA pentru orașul Buftea este Parcul Central de pe strada Stadionului. Toate aceste eforturi financiare s-au ridicat la 10,4 milioane lei, peste două milioane euro.
Proiecte cu finanţare europeană
Pe lângă aceste proiecte derulate integral din bugetul propriu, SC RAJA SA a semnat pentru Buftea proiecte europene de 123,14 milioane lei, din care societatea asigură prin cofinanțare 33,5 milioane lei, iar Consiliul Local Buftea doar 0,9 milioane lei. În cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu – Axa prioritară 1, se derulează și contractul „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța – Ilfov”, care cuprinde trei componente de lucrări importante.
Prima este „Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din orașul Buftea” – lucrări de reabilitare a rețelelor de apă pe o lungime de 19,56 km, de extindere a conductelor de distribuție pe o lungime de 32,85 km, precum și extinderea sistemului de canalizare cu 49 km, dar și construcţia a 13 stații noi de pompare. Totodată, vor fi realizate peste 8.000 de racorduri noi la abonații din Buftea. Al doilea element este „Reabilitarea și extinderea surselor de captare și tratare a apei potabile”, care cuprinde reabilitarea și automatizarea completă a cinci foraje, execuția a opt foraje noi de mare adâncime, dar și reabilitarea stațiilor de pompare aferente și a conductelor de aducțiune pe o lungime de aproape 4 km. A treia componentă face referire la construcția stației de epurare în orașul Buftea, care va asigura epurarea apelor uzate la standarde europene pentru toți consumatorii din oraș. Toate aceste contracte se află în faza de licitație, urmând să fie începute lucrările, ce au ca termen de finalizare jumătatea anului viitor.
În ceea ce privește tariful la apa potabilă, de 2,62 lei/mc fără TVA, acesta se situează pe ultimele locuri la nivel național. Spre comparație, tariful plătit de bucureșteni este de 5,69 lei/mc, cu aproape 120% mai mare față de cel din Buftea.