Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat la RFI, că țara noastră nu este în pericol, în cazul unui conflict între Rusia și Ucraina, iar populația poate să stea liniștită din acest punct de vedere.
Cu toate acestea, ministrul a mai precizat, că în ultima ședință CSAT, s-a discutat despre efectele posibile unei invazii rusești, precizând că România este pregătită să primească refugiați de război și să acorde sprijin umanitar.
„Avem pregătite scenarii nu pentru o evacuare, dar pentru a primi refugiați pe teritoriul nostru, atât români, cât și de orice altă etnie. De asemenea, suntem pregătiți și pentru alte scenarii, pentru a sprijini umanitar o evacuare, să spunem, din zona Ucrainei, a oamenilor”, a declarat Vasile Dîncu, potrivit RFI.
Scutul de la Deveselu și cerințele Moscovei
De asemenea, ministrul Apărării i-a răspuns ambasadorului rus la București, care a cerut garanții scrise că scutul de la Deveselu este defensiv. Dîncu e de părere că Rusia încearcă să modifice harta lumii prin construirea de noi sfere de influență, precizând că singurele garanții pe care le poate oferi sunt cele ale Alianței Nord-Atlantice.
„Cele legate de valorile pe care le servesc aceste țări, valorile de libertate, aceea de inviolabilitate a frontierelor, acelea legate de faptul că fiecare națiune își poate alege destinul în mod liber, a nu ocupa teritorii, a lăsa națiunile să-și hotărască soarta singure, acestea sunt garanțiile civilizației contemporane și în numele acestor valori există această alianță politico-militară care este NATO”, a concluzionat ministrul Apărării.
Reamintim că ambasadorul Rusiei la București a criticat și prezența militarilor americani la noi în țară, afirmând că trimiterea de trupe NATO în România suplimentează tensiunile din zonă.
Totodată, acesta a mai adăugat că încrederea acordată Statelor Unite și Alianței s-a terminat, precizând că semnarea unor garanții scrise cu privire la scutul de la Deveselu ar reprezenta „un pas înainte” în relațiile dintre București și Moscova.
„Dacă aveţi garanţii scrise, vă felicităm, dar noi nu avem de la americani şi vorbim de o bază americană. Garanţiile verbale sunt doar presupuneri sau doar declaraţii derutante”, a precizat, în urmă cu o zi, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin.