Parlamentarii nu s-au lăsat impresionaţi de discursul lacrimogen al Elenei Udrea, condimentat din plin cu teorii ale conspiraţiei şi cu referiri la perioada incipientă a nazismului, inclusiv prin recitarea unui poem compus de un pastor luteran. Plenul Camerei Deputaților a aprobat luni șase cereri ale procurorilor pe numele colegei lor pentru începerea urmăririi penale, reținere și arestare preventivă în două dosare: „Gala Bute” și „Microsoft”. Acum Elena Udrea poate fi arestată în orice moment, după ce decizia Camerei Deputaților privind aprobarea cererii DNA în acest sens a fost publicată „în timp real” în Monitorul Oficial.

UPDATE Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri seara arestarea preventivă pentru 30 de zile a deputatului Elena Udrea în dosarul Microsoft. Decizia a fost anunțată de unul din avocații Elenei Udrea, Marius Striblea. El a precizat că judecătorii au revocat controlul judiciar și s-a emis un mandat de arestare preventivă în legătură cu denunțurile făcute de Dinu Pescariu. Avocatul a mai spus că va contesta decizia de arestare. În urma hotărârii instanței supreme, Elena Udrea va fi dusă în arestul Poliției Capitalei.

UPDATE Elena Udrea a fost reţinută
La finalul a aproape zece ore de audieri la sediul central al DNA, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a Elenei Udrea. Deputatul a plecat de la DNA cu cătuşe la mâini, dar a ajuns fără ele la arestul Poliţiei Capitalei, lucru nemaîntâlnit până acum în cazul niciunei persoane reţinute. Elena Udrea urmează să fie prezentată miercuri Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
DNA a anunţat că Elena Udrea a fost reținută în dosarul Microsoft pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea); trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România), trafic de influență (fapte în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro) și spălare de bani.

UPDATE Elena Udrea a ajuns la DNA

Elena Udrea a venit marţi la prânz la DNA, după ce a fost citată de procurori, în urma avizelor de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă, în dosarele Microsoft şi Gala Bute, în care este acuzată de fapte de corupţie. Deputatul PMP Elena Udrea a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu cinci minute înainte de ora 12,00, stabilită cu procurorii care au citat-o să se prezinte, în dosarele Gala Bute şi Microsoft. Udrea a spus, la intrarea în sediul DNA, că a venit pentru a da declaraţii în dosarul Microsoft.  


Strategia Elenei Udrea a fost una extrem de bine calculată. Esenţa discursului său a fost „daţi aviz favorabil urmăririi penale, dar nu permiteţi arestarea mea”. Numai că socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din Palatul Parlamentului
„Știu că există o presiune publică asupra dumneavoastră, știu că există presiuni și de altă natură și chiar calcule politice. Ceea ce vă cer eu astăzi nu este clemență, nu este să blocați Justiția, din contră, vă cer să lăsați Justiția să funcționeze și în cazul Elenei Udrea. Vă cer ca Elena Udrea, dacă este acuzată de ceva, să fie anchetată, ceea ce vă cer în schimb este să nu fiți părtași la un abuz care este încercarea de arestare a mea. Vă cer să fiți puternici și să votați conform conștiinței pe care o aveți, dând Parlamentului rolul și importanța pe care această instituție ar trebui să o aibă într-un sistem democratic în care fiecare putere își exercită atribuțiile în mod legal și nicio putere nu poate exercita asupra altei puteri din stat un abuz”, a declarat Elena Udrea în plenul Camerei Deputaților.
Ea a continuat, denunţând denunță decredibilizarea și slăbirea Parlamentului în fața unor instituții de forță. Elena Udrea a recunoscut că şi ea a pus umărul la decredibilizarea Parlamentului, spunând că acum îşi dă seama că a greşit.
„Un parlamentar al României, de data aceasta Elena Udrea, este pus la stâlpul infamiei, cu trei cereri de începere a urmării penale, trei cereri de arestare preventivă, dintre care una de reținere și arestare preventivă. Aștept aici execuția.”, a spus ea de la tribuna Camerei Deputaților.
Apogeul discursului său a fost atins atunci când a făcut referire la un poem al pastorului luteran Martin Niemoller, unul dintre cei care au făcut o critică profundă intelectualităţii germane care, prin tăcerea sa, a legitimat nazismul. Apoi i-a şi dat citire poemului.
„La început au venit şi i-au luat pe socialişti/Nu am reacţionat, pentru că nu eram socialist
Apoi au venit şi i-au luat pe sindicalişti/ Nu am reacţionat, pentru că nu eram sindicalist
Apoi au venit şi i-au luat pe evrei/ Nu am reacţionat pentru că nu eram evreu
Apoi au venit şi m-au luat pe mine/ Şi nu mai rămăsese nimeni care să reacţioneze”, a citat Udrea.

Cererile DNA, aprobate la foc automat

A început apoi votul deputaţilor, care nu i-a fost deloc favorabil fostului ministru al Turismului.
Cererea DNA privind înlocuirea controlului judiciar dispus pe 29 ianuarie cu măsura arestării preventive în dosarul „Microsoft” a fost adoptată cu 152 de voturi „pentru” şi 82 „împotrivă”. În sală au fost prezenți 272 deputați. Votul a fost secret cu bile.
Cererea DNA privind reținerea și arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea în dosarul Microsoft a fost adoptată cu 202 voturi „pentru” și 65 de voturi „împotrivă”. În sală au fost prezenți 306 deputați. Votul a fost secret cu bile.
Plenul Camerei Deputaților a aprobat luni cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale pentru trafic de influență, spălare de bani și fals în declarația de avere, pe numele Elenei Udrea în dosarul „Microsoft”, cu voturi 243 de voturi ”pentru” și 50 ”împotrivă”.
Cererea DNA privind încuviințarea arestării preventive a deputatului Elena Udrea pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în dosarul „Gala Bute” a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, cu 219 voturi „pentru” și 102 voturi „împotrivă”. În sală au fost prezenți 328 deputați. Votul a fost secret cu bile.
Cererea DNA de încuviințare a extinderii începerii urmăririi penale pentru luare de mită în dosarul „Gala Bute” pe numele Elenei Udrea a fost aprobată luni de plenul Camerei Deputaților cu 278 voturi ”pentru” și 50 ”împotrivă”. În sală au fost prezenți 341 de deputați.
Cererea DNA privind începerea urmăririi penale a deputatului Elena Udrea în dosarul „Gala Bute” a fost aprobată, luni, de Camera Deputaților. 285 de deputați au votat „pentru” aprobarea cererii, 49 au fost „împotrivă”. În sală au fost prezenți 343 de parlamentari.

Articolul precedentOvidiu Puţura loveşte din nou. Traducătorii, la mâna notarilor.
Articolul următorAeroportul Craiova, vedeta Master Planului de Transport.