Pandemia și riscul expunerii prevedeau bani în plus pentru buzunarele celor care lucrează în învățământ. Guvernul a decis că fondurile sunt insuficiente pentru a aplica o astfel de lege, în timp ce PSD adăuga, pe hârtie, măriri salariale pentru cei ce se expun virusului în școli, licee și facultăți.

Există, desigur, și o lege a moralității, lege care insistă pe o înțelegere a economiei actuale. Sau pe faptul că mare parte dintre cursuri s-au ținut on-line, iar mediul on-line nu dă piept cu coronavirusul. Tot prin înțelegerea unei economii de clasa a doua, se ajunge la concluzia că orele confortabile, din fața laptopului, nu ar trebui plătite în plus.

Stimulentul de risc: bani în plus pentru cursuri în minus

Octombrie: un proiect de lege inițiat de PSD și adoptat de Parlament venea cu o veste bună pentru buzunarul celor care lucrează în învățământ: cadrele didactice, cât și personalul didactic auxiliar și nedidactic, din învățământul de stat preuniversitar și universitar, urmau să primească un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei lunar.

Noiembrie: atât pandemia, cât și Partidul Social Democrat sperau la o mărire salarială, mărire contestată de Guvern în luna noiembrie, printr-o sesizare la Curtea Constituţională și etichetată ca act normativ neconstituțional.

Decembrie: CCR va dezbate în cursul zilei de miercuri, 9 decembrie, sesizarea Guvernului asupra legii pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus.

”Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează:

a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic;

b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.

DECIZIE Profesorii vor primi, ca stimulent de risc în pandemie, un spor de 2.000 lei lunar – în funcție de prezența la clasă

Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor/studenţilor”, prevede actul normativ.

Sesizarea Guvernului asupra legii de acordare a stimulentelor de risc pentru profesori în perioada pandemiei, pe agenda CCR

Revenind la legea morală și la întrebări logice, ieșite din sfera politică:

Cursurile au fost ținute atât on-line, cât și prin prezență fizică. Măririle salariale au fost promise tuturor cadrelor didactice pentru perioadele stării de alertă/stării de urgență. Cum facem diferența? Există corectitudine? Și, mai ales, câte diferențe există între riscul asumat de un cadru medical și cel asumat de un cadru didactic? Cu amendamentul că unul lucrează la ATI, iar celălalt în sufragerie, în fața laptopului.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentSfântul Așteaptă: ziua în care Bucureștiul va avea căldură și apă caldă
Articolul următorAdrian Năstase știe de ce PNL a pierdut alegerile
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time