Astăzi, membrii Guvernului se întâlnesc din nou în ședință, pentru a dezbate mai multe acte normative.
Printre acestea, și Proiectul legii pensiilor şi ordonanţa de modificare a plafoanelor privind plăţile cash.
Actele au strârnit controverse și discuții în spațiul public, inclusiv în rândul membrilor din cele două partide al coaliției de guvernare – PSD și PNL, însă azi se pare că trebuie să se ajungă la un consens.
Potrivit datelor făcute publice, în şedinţa Executivului se va afla în analiză proiectul legii sistemului public de pensii şi proiectul de ordonanţă pentru modificarea Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.
Vizavi de noua lege a pensiilor, în urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu explica faptul că este una „care va face dreptate milioanelor de pensionari, care aşteaptă de ani de zile acest lucru. Este o lege care aduce echitate în sistem, pensii egale pentru muncă și contribuții egale. Astfel, pensiile vor crește anul viitor de două ori: prima dată, la 1 ianuarie, prin indexarea cu 13,8%, și, a doua oară, la 1 septembrie, în urma finalizării procesului de recalculare, conform legii. Suntem primul guvern care face și indexare, și recalculare, în același an”.
Avea însă un avertisment Ciolacu, anume că legea ar trebui adoptată în Parlament „până pe data de 20 noiembrie”. Referitor la cel de-al doilea punct, Ciolacu susținea că nu renunță la măsurile privind limitarea plăţilor cash, în vigoare din această lună, prin care se încearcă combaterea evaziunii fiscale, asigurând însă că în prima ședință de Guvern va revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, „pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern”.
La acel moment, Ciolacu explica însă faptul că „toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi”.