Sursa: Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu renunță la măsurile privind limitarea plăţilor cash, în vigoare din această lună, prin care se încearcă combaterea evaziunii fiscale.

Mai mult, acesta a avut și un mesaj astăzi pentru evazioniști: „Voi veni și vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituțiilor statului, vă voi scoate de peste tot”.

Concret, discuția este făcută în jurul prevederilor potrivit cărora plățile cash sunt limitate – la cel mult 10 mii de lei pe zi, între persoanele fizice, începând de la 1 noiembrie, și la 2.000 de lei de persoană pentru fiecare tranzacție la magazinele de tip cash&carry. Iar din 11 noiembrie, și companiile care au de făcut o plată nu vor putea depăși valoarea de 1.000 de lei în numerar, respectiv 2.000 de lei – dacă face cumpărături la un magazin de tip cash&carry.

Iar punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale pentru combaterea evaziunii, dar și menținerea comisioanelor bancare la nivelul actual au fost principalele teme discutate astăzi la o întâlnire convocată de Ciolacu, cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor.

Potrivit celor comunicate oficial, părțile s-au înțeles ca reprezentanții Guvernului și cei ai Asociației Române a Băncilor să aibă un mecanism permanent de consultare, la care să participe și Banca Națională a României. În plus, altă promisiune a fost ca actualele comisioane bancare să nu fie majorate, în condițiile în care deja au existat semnale în acest sens. Rămâne de văzut cum și dacă se vor pune în aplicare aceste promisiuni.

Iar Ciolacu a subliniat că „pentru a asigura sustenabilitatea economică avem nevoie însă de combaterea evaziunii, reducerea cheltuielilor bugetare și creșterea performanței în administrația publică”, obiective asumate, care ar trebui atinse „prin aplicarea pachetului de măsuri economice”. Iar pe Facebook, Marcel Ciolacu a fost și mai dur:

Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători și de oamenii simpli, fără excepție. În ultimele zile am avut mai multe discuții cu aceștia, cât și cu mediul de afaceri și cu reprezentanții sistemului bancar. Și mi-au spus anumite lucruri de bun simț legate de măsurile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash. Acești oameni nu sunt evazioniști, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această țară!

Prin urmare, în prima ședință de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern!

Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

Am însă un mesaj pentru evazioniștii care au profitat de această discuție din spațiul public: voi veni peste voi! Voi veni și vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituțiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Așa cum am început războiul cu cei care distrug viețile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veți scăpa!”.

Articolul precedentO avarie a dus la sistarea apei potabile în mai multe zone din municipiul Constanța
Articolul următorFostul șef al Spitalului Județean de Urgență Suceava, judecat pentru fapte de corupție