Kelemen Hunor (Facebook)

Vicepremierul UDMR Kelemen Hunor a vorbit ieri despre scenariile luate în considerare de coaliție vizavi de majorarea pensiilor, un subiect încă fierbinte, asupra căruia nu s-a pus încă punctul pe „i”.

Într-o intervenție la Europa FM, liderul UDMR a subliniat că un procent de 15-16% reprezintă o creștere corectă a pensiilor, procent avansat de altfel și de premierul Nicolae Ciucă. De altfel, și Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunțat că pensiile vor fi majorate cu minim 10% începând cu 2023.

Având în vedere acestea, Kelemen Hunor a asigurat că, în ciuda celor percepute din afară, nu există niciun blocaj la nivelul coaliției de guvernare în ceea ce privește creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2023, ci sunt simple discuții legate de corelarea acestora cu rata inflației.

Nu există niciun blocaj. În momentul în care dezbatem bugetul asigurărilor sociale și bugetul de stat, acolo trebuie să introducem. Discuții există care este rata inflației, care, conform INS, depășește 16%.

Este o discuție cât putem suporta, pentru că trebuie să alimentezi bugetul asigurărilor sociale de la bugetul de stat.(…) 90-95% dintre pensionarii României au nevoie de această ajustare și eu cred că 15-16% este procentul corect cu care trebuie să mergem în anul 2023”, a subliniat liderul UDMR.

Și, din punctul de vedere al acestuia, creșterea pensiilor ține cumva de o datorie morală:

Eu consider că trebuie să faci un efort, ai această obligaţie morală faţă de pensionari şi poţi să faci loc în buget pentru a acoperi rata inflaţiei.

(…) un 15-16% poţi să faci, trebuie să găseşti loc pentru pensionari care au muncit o viaţă întreagă, au muncit înainte de ’89 şi după ’89 şi au plătit impozitele, taxele şi au dreptul la această perioadă mai liniştită din viaţă„, a atras atenția Kelemen Hunor la Europa FM.

Articolul precedentCazul Clotilde Armand și conflictul de interese, o adevărată telenovelă. ANI vine cu noi precizări
Articolul următorÎncepe proiectarea pentru Spitalul Regional Craiova