Cu fiecare zi ce trece de la data alegerilor locale, unde în Sectorul 1 a fost declarată câștigătoare userista Clotilde Armand, cu 40,95% (36.455 de voturi), în timp ce social democratul Dan Tudorache a obținut 39,82% (35.451 voturi), apar noi și noi probe ale unor posibile fraude electorale, dar și dovezi ale amatorismului din cadrul Biroului Electoral Sector 1 (BES 1). Aceste fraude au fost deja reclamate de primarul în funcție, Dan Tudorache.
Marea răscoleală, noaptea
Poliția și Procuratura anchetează această plângere făcută de Dan Tudorache, după ce săptămâna trecută la Antena 3 a apărut o filmare în care se vedeau câțiva oameni care escaladau și cotrobăiau în sacii cu voturi, aflați la Biroul Electoral Sector 1 (BES 1). Potrivit orei de pe filmare, întreaga „acțiune” s-a desfășurat în noaptea de luni spre marți (28 spre 29 septembrie). Rezultatul votului de la Sectorul 1 a fost anunțat abia marți, spre miezul nopții.
Aruncarea în sacul cu rechizite
Marți, 6 octombrie, mai multe buletine de vot, cu ștampila pusă pe PSD și ALDE au fost găsite într-un sac cu rechizite, în sediul BES 1. „M-a sunat reprezentantul PSD, mi-a comunicat că a sunat la 112 și se așteaptă poliția. Mă lasă fără cuvinte tot ce se întâmplă acolo. Nu a pus nimeni mâna pe ele, ca să nu se spună că au fost puse acolo. Sper să fie și camere de filmat acolo. Bănuiesc că vom vedea imagini cu poliția ridicând aceste voturi. Conform procesului verbal sunt la 1003 sau 1004, dar dacă s-a găsit un sac, vă dați seama că e vorba de sute de saci. De-aia nu vor să renumere, pentru că e jaf ce e acolo, jaf la drumul mare!”, a declarat Dan Tudorache la România TV.
O nouă înregistrare făcută publică de către Antena 3, scoate în evidență amatorismul unor membrii ai secțiilor de votare, dar și al conducerii Biroului Electoral Sector 1.
Astfel, din înregistrarea făcută după momentul găsirii buletinelor de vot din sacii cu rechizite, reiese faptul că la BES 1 nu au fost respectate protocoalele de predare-primire a listelor permanente și suplimentare, precum și a ștampilelor cu „VOTAT”. Pe înregistrare, potrivit Antena 3 se aud vocile președintelui BES 1, procuror Bogdan Nicolae Sprîncu, precum și a locțiitoarei acestuia, judecătoarea Olimpia Crețeanu.
„Judecător Olimpia Crețeanu: Nu găsesc listele permanente și listele suplimentare. Cum ați făcut dumneavoastră aici? Ceilalți zic că a zis să pună ștampilele, să pună toate materialele, adică listele suplimentare, listele permanente, să le pună în saci și ia-le de la mine…
Procuror Bogdan Nicolae Sprîncu: Știți procedura. E o hotărâre a…
Judecător Olimpia Crețeanu: Unde sunt sacii, atunci?
Procuror Bogdan Nicolae Sprîncu: A zis să sunăm președinții, să vedem unde i-au lăsat.
Judecător Olimpia Crețeanu: Cum a zis? Păi și cum verifici dumneata dacă ăla mi-a trimis mie acolo… Are sigiliul pus? Păi, unde dracu’ sunt, mă, pe sacii ăia cu rechizite? Că n-am văzut niciun sigiliu. De unde știu eu că ăla mi-a pus mie listele permanente, domnu’ de acasă sau în coșurile de gunoi de pe stradă? Eu întreb acum unde este sigiliul pe sacii cu rechizite, unde au fost și ștampilele. Am găsit ștampile în saci, acum. Aia cu VOT am găsit!
Procuror Bogdan Nicolae Sprîncu: Ei trebuia să le aibă pe toate sigilate. Dar face primirea doar la saci.
Judecător Olimpia Crețeanu: Și erau sigilați sacii? Unde sunt listele electorale, listele permanente și listele suplimentare? Că oamenii ăștia au înnebunit aici!”, apare în înregistrare.
Președintele BES 1 a încercat să ia legătura cu președinta secției de vot nr. 35, voturile acestei secții fiind cele implicate în scandalul „rechizitelor”.
„Artileria grea” în lupta cu Clotilde Armand
Potrivit avocatului lui Dan Tudorache, renumitul Gheorghe Piperea, „probabil că luni se va discuta admisibilitatea în principiu a cererii noastre de intervenţie, iar dacă se admite atunci noi vom putea să aducem probele pe care le avem în legătură cu frauda electorală”.
Dacă rezultatul alegerilor din Sectorul 1 va fi anulat, pe surse, este foarte posibil ca acestea să fie reluate în decembrie, o dată cu „parlamentarele”.
Ziarul de investigații