După ce în urmă cu două zile Adrian Năstase scria pe blog ce părare are despre protestele din 10 august și că „ am început să ne plictisim de democrația constituțională”, astăzi, fostul lider marcant al PSD scrie despre situația la zi, prin prisma tragediei de la Caracal.
„Într-o carte, pe care am citit-o mai demult, se spunea că dacă vrei să distrugi o tară, acuz-o de corupție si, cincizeci de ani, liderii ei își vor rupe gâtul, unii altora. Situația României este marcată de acest sindrom, cu pauze în care ne acuzăm reciproc, săptămâni la rândul, de fapte inumane ale unor descreierați.
În România, după Revolutie, timp de doi ani, multe decizii se luau în stradă. Adoptarea Constituției, în 1991 și alegerile parlamentare din 1992, au dus decizia politică în Parlament. În acest moment, pare însă că se dorește revenirea la acel model, al deciziilor și confruntărilor din stradă. „Primăvara arabă”, „Maidanul de la Kiev”, „revoluțiile colorate” au fost experimente eșuate, cu pierderi importante pentru țările respective. La fel, formule de genul „occupy”, „indignatii”, sau, mai recent, vestele verzi.
Incapacitatea de a desfășura un dialog politic decent, în perioadele dintre alegeri, a devenit toxică pentru societate și alimentează pierderea speranței în găsirea unor soluții de viitor. Un exemplu: de două săptămâni, se discută – electoral sau nu – despre tragedia de la Caracal. Toată lumea a înțeles că, timp de 15 ani, instituțiile statului s-au concentrat pe așa zisa luptă impotriva corupției, în timp ce problemele de criminalitate, importate sau nu, s-au dezvoltat exploziv.
O politică penală inteligentă ar presupune o sancționare mai dură a acestor fapte. Sigur, pedeapsa cu moartea ar fi greu de introdus, ținând seama de protocolul la Convenția europeană a drepturilor omului. Dar o masă rotundă privind măsuri mai aspre pentru faptele vizate, cu reprezentanții juriști ai tuturor partidelor ar arăta maturitate din partea lor. Ar fi și un mod de a arăta că nu dispute sterile din comisiile juridice din parlament vor da mesajul corect ci o afirmare clară de voință politică.
Oamenii așteaptă să vadă mai multă ordine și mai multă autoritate din partea instituțiilor statului, exprimată ferm dar în limitele unor legi moderne, europene.
PS În ultimii ani, în România s-au înmulțit foarte mult șacalii. Influența lor se simte și în politică…”, scrie Adrian Năstase.