Fostul premier Adrian Năstase a afirmat, la Antena 3, că alegerile prezidențiale din 2024 vor ar avea „actori străini”, mai mult, că românii nu vor avea un candidat. Acesta a dat exemplu ultimelor alegeri, „câștigate” de germani, prin Klaus Iohannis.
„Florin Cîţu, cu o anumită aripă mai veche din fostul PDL, încearcă să controleze puterea, fără să mai dea un impuls ideologic partidului. După părerea mea, pe termen mediu, şi mă gândesc la anul 2024, care va fi un an electoral absolut, cu alegeri locale, prezidenţiale şi parlamentare, Iohannis nu îi va putea ajuta din nou cu formarea guvernului”, a spus Adrian Năstase, la Antena 3.
Acesta a precizat că este mult prea devreme pentru a fi anunțat numele unui candidat, mai ales în contextul în care sunt „lupte interne” în rândul a două dintre partidele din coaliția de guvernare: PNL și USR PLUS. „Vom vedea ce candidat va fi, vom vedea şi marile puteri europene ce candidaţi îşi vor alege pentru alegerile din România. M-aş mira să nu se întâmple aşa. Nemţii au câştigat o tură, nu ştiu dacă urmează francezii, nu cred că americanii nu vor fi interesaţi sau ruşii. Bătălia în 2024 va fi foarte complicată”, a mai spus fostul premier.
Rafila, candidatul în „lipsă de altceva”
Totodată, Năstase a fost critic la modul în care PSD vrea să își desemneze candidatul, după modelul american, prin alegeri interne, și consideră că ar fi o greșeală din partea lui Ciolacu să aibă o astfel de abordare. Mai mult, acesta este de părere că propunerea lui Alexandru Rafila pentru diverse funcții publice, fie că vorbim de cea de premier, în cazul în care moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu ar fi trecut, fie cea de candidat al PSD pentru Cotroceni. „Probabil că va fi propus și la europarlamentare și președinte de consiliu… județean. Rafila este propus în lipsă de altceva. Este clar că nici nu își dorește, dar nici nu are profilul necesar, pentru că este nevoie de un alt tip de combatant în campania electorală. Și aici trebuie pornit de la profilul pe care trebuie să îl aibe candidatul respectiv și numai apoi poți sp mergi pe o anumită candidatură. Liderii trebuie să gândească felul în care să meargă să recruteze un candidat de președinte, pe care să îl creeze în următorii ani”, a mai spus Năstase. Iar acest lucru este necesar pentru că în al doilea tur, candidatul trebuie să crească de la 4 milioane la 6 milioane de voturi.
Din 2004, niciun candidat al social democraților nu a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale, motiv pentru care liderul Marcel Ciolacu a tras concluzia principală că nu mai este obligatoriu ca președintele partidului să fie și candidatul în cursa pentru Cotroceni.
CCR discută azi despre cât de corect a fost ca Adrian Năstase să piardă „Steaua României”