O firmă din judeţul Prahova colectează materialele textile, le sortează, le toacă şi le trimite la diverse fabrici de ciment, unde hainele sunt folosite drept combustibil alternativ. Firma colectează circa 60 de tone de haine lunar, de la fabricile de textile sau chiar de la oameni.
„De cele mai multe ori, hainele pe care le purtăm sunt din fibră, fibră de polimeri, şi atunci când transpirăm, se face foarte uşor transferul de la textilele pe care le purtăm în organism. Mai este o variantă prin care oamenii inspiră particulele emise de anumite fabrici din anumite domenii” , a declarat Irinel Costache, administratorul firmei.
Particulele de plastic din pungi, din recipiente sau chiar din haine se pot depune în plămâni
Particulele de plastic din pungi, din recipiente sau chiar din haine ajung în organism și se pot depune pe diferite organe, chiar în plămâni, cum au descoperit recent cercetătorii. Aceste microparticule din plastic pot afecta sănătatea, mai ales dacă avem și alte boli. Bucăţile de microplatic pot ajunge în toate organele, inclusiv în sânge.
Potrivit specialiştilor, în corpul uman se pot acumula, de-a lungul vieţii, şi 500 de grame de microplastic, bucăţi mici de plastic care se desprind din plasticul consumat prin alimente şi apă sau inhalat din aer.
Particule de plastic se desprind şi din hainele purtate zilnic. Aproximativ 16% din plasticul produs într-un an de zile este folosit pentru materiale textile. Acele fibre nu sunt 100% stabile şi se desprind, spun experţii.
„Acestea microplastice ţin de condiţiile meteo, în special vânt. S-a demonstrat că, fiind foarte uşoare, există pe toate nivelurile de altitudine şi, în special când avem de a face cu ploi, aceste microplastice sunt spălate şi aduse la nivelul solului. După secetă, avem o concentrație mare de microplastice în aerul în care îl respirăm”, a declarat profesor universitar doctor Ștefan Voicu.