Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, se arată total solidar cu bucureștenii care se plâng de aerul irespirabil, asociat cu groapa de gunoi Iridex, arătând că de-a lungul mandatului său a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a remedia situația. De la acțiuni în instanță prin care solicita închiderea acesteia, primarul s-a trezit cu plângeri prin care i se cereau daune. În ciuda semnalelor de alarmă, primarul Tudorache arată că situația nu a fost rezolvată, nici pe departe. Din contră, a dezvăluit acesta: se fac presiuni pentru a fi încheiat un nou contract cu groapa de gunoi Iridex.

Nu am ascuns niciodată faptul că și eu am fost deranjat, ca simplu locuitor al Sectorului 1, de mirosurile pestilențiale care poluează aerul, și îngrijorat pentru sănătatea mea și a familiei mele din cauza substanțelor nocive degajate în atmosferă de gunoaiele depozitate la Groapa de gunoi Iridex. Sunt la fel de deranjat și îngrijorat și de când sunt primarul Sectorului 1.

Împreună cu colegii mei din cadrul Primăriei Sector 1, cu Poliția Locală Sector 1 și cu avocații care ne reprezintă, am acționat în judecată Agenția pentru Protecția Mediului București și IRIDEX GRUP, solicitând închiderea Gropii de gunoi Iridex.

Pentru acest demers, am fost dat în judecată CA PERSOANĂ FIZICĂ de IRIDEX GRUP și de domnul Pascu – patronul acestei societăți – cerându-mi-se să opresc orice demers pentru închiderea Gropii de gunoi Iridex, dar și daune de 600.000 de euro!

Indiferent de presiunile puse asupra mea, nu am cedat, iar expertiza topografică încuviințată de Tribunalul București a stabilit două chestiuni foarte grave: (1) că s-a depășit cantitatea autorizată: în luna august 2019 (când s-au efectuat măsurătorile) cantitatea maximă admisă pentru depozitare era depășită cu 500 de mii de metri cubi și (2) că IRIDEX GRUP a depozitat gunoi pe un teren de 5 hectare care nu îi aparține, ci aparține domeniului public al statului!

Am adus aceste lucruri la cunoștința Ministerului Mediului, a Gărzii de Mediu, am transmis o scrisoare deschisă conducătorilor acestor instituții, cerând închiderea de urgență a Gropii de gunoi Iridex.

Ministrul Mediului și Comisarul-Șef al Gărzii de Mediu NU au avut nicio reacție! În schimb, IRIDEX GRUP a promovat o nouă acțiune în instanță împotriva mea, tot ca PERSOANĂ FIZICĂ, prin care cere Tribunalului București să îmi INTERZICĂ să mai am orice reacție publică referitoare la Groapa de gunoi Iridex și să mă oblige să plătesc repararea prejudiciului adus IRIDEX, evaluat provizoriu la suma de 100.000 de euro.

Între timp, contractul de depozitare cu Iridex a expirat, iar Consiliul General al Municipiului București a delegat fiecare sector să încheie contracte de depozitare cu gropile de gunoi.

Se fac presiuni asupra mea, să închei un nou contract de depozitare cu… Groapa de gunoi Iridex! NU VOI CEDA ȘI NU VOI ÎNȘELA ÎNCREDEREA cetățenilor, care NU VOR groapă de gunoi în oraș! Cu toții avem dreptul de a respira un AER CURAT, de a nu ne teme pentru sănătatea voastră și a celor dragi!

Susțin orice inițiativă comercială, orice activitate publică sau privată care creează plus valoare și locuri de muncă, CU CONDIȚIA să respecte legea și să nu aibă efecte nocive asupra oamenilor, animalelor și bunurilor!

De aceea, în calitatea mea de primar al Sectorului 1, în numele cetățenilor din Sectorul 1, reiterez solicitarea făcută Ministrului Mediului, Dl. Costel Alexe, și Comisarului-Șef al Gărzii de Mediu, Dna. Marioara Gătej, să ia măsurile necesare încetării activității Gropii de gunoi Iridex, situată în București, Sector 1, Str. Drumul Poiana Trestiei nr. 17-27”, atrage atenția primarul Sectorului 1.

Articolul precedentPachete pentru persoanele vulnerabile, cumpărate din bugetul CSMB și din donații
Articolul următorVictor Ponta: „ PNL este deja PDL. Din pacate este mai rau!”