Dezvăluiri! Trafic de influență în Parlament? Chestorul Camerei Deputaților ar fi intervenit pentru numirea noului șef al ISCIR

Instalatie sub presiune - Foto abccontrol.ro
Instalatie sub presiune - Foto abccontrol.ro

Personaje dubioase cu „ancore” la vârful Ministerului Economiei au reușit să promoveze noul șef de la conducerea Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Viorel Părpăneață.  Cei care ar fi intervenit pentru a-l pune în funcție vor monopolul pe această piață extrem de profitabilă. Scandalul din jurul numirii lui Viorel Părpăneață la șefia ISCIR ar putea ajunge și în Parlament.

Surse autorizate din interiorul Ministerului Economei ne-au dezvăluit că noul șef al ISCIR a devenit Viorel Părpăneață, cel care a fost numit după intervențiile la nivel înalt ale deputatului PSD de Galați, Marius Mărgărit, dar și a lui Cătălin Breaz, consilier în cadrul Ministerului Economiei, prin decize a ministrului Economiei, Florin Spătaru.

Deputatul PSD, Marius Mitica Mărgărit, a fost membru în Comisia de control a activității Serviciului Roman de Informații (SRI). O comisie cu statut special in cadrul Parlamentului României. Acum, face parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și este chestor al Camerei Deputaților.

Protejatul său, conform CV-ului, Părpăneață activează la ISCIR doar din anul 2015, fără ca, înainte de acest an, să fi avut cunoștințe în domeniu.

„Pionul otrăvit” și cercurile de interese

Viorel Parpaneata ISCIR

Datele ofciale arată că Viorel Părpăneață a devenit „omul de încredere” al unor personaje „cu greutate”. Cei care au intervenit pentru numirea sa în funcție au interese de a prelua frâiele tuturor lucrărilor din domeniul ISCIR. Ce înseamnă asta vă precizăm în câteva cuvinte, așa cum este prezentat, oficial, acest domeniu: servicii Operator RSVTI , consultanță tehnica ISCIR , servicii de supraveghere si verificare tehnică a instalațiilor sub incidența ISCIR , Autorizare/funcționare ISCIR (AF), Verificări Tehnice Periodice (VTP), Verificări Tehnice în utilizare (VTU), RADTP – IR (avizare documentație tehnică preliminară de montare/reparare).

Un alt personaj care s-ar afla în spatele promovării șefului ISCIR este Alexandru Păcurar. Un fost angajat al societății, dar care, acum, are o firmă specializată pe formare profesională în domeniu, Riscir Consulting SRL.

Traficul de influență și interesele colaterale

Din CV-ul noului director al ISCR reiese că acesta a încasat bani de la 13 societăți. Nidri Formexpert SRL este una dintre societățile în cauză, specializată în formare profesională, care l-a platit pe Viorel Părpăneață. Fiica patronului acestei societăți este, acum, secretara lui Viorel Părpăneață, cea care îi aduce la semnat documentele celor interesați.

Deputatul UDMR, Bende Sándor, reprezintă o altă piesă „de bază” în susținerea lui Viorel Părpăneață. Acesta din urmă, în calitate de director al SCIR, a fost chemat la Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților, acolo unde președinte este Bende Sándor. Parlamentarul UDMR s-a interesat de crearea unui nou inspectorat teritori al ISCIR la Târgu Mureș. Din Târgu Mureș este atât Bende Sándor cât și Alexandru Păcurar.

Viorel Părpăneață, spun surse autorizate din interiorul Ministerului Economiei, le va face un „cadou” celor din cercul de interese care l-au propulsat în funcție. Adică, urmează să îi prezinte pe aceștia tuturor șefilor de filiale ISCIR din țară. Scopul: facilitarea controlulului asupra acestei activități extrem de importante din sfera Ministerului Economiei.

Jaful din facturi este opera „statului eșuat”, care a dat „undă verde” afacerilor speculative. Energia produsă de stat, vândută anticipat, până prin 2025

Așa cum reiese de pe site-ul ISCIR, această unitate este organul de specialitate al administrației centrale, responsabil în numele statului pentru asigurarea măsurilor de funcționare în condiții de siguranță a instalațiilor și echipamentelor, stabilit prin Legea nr. 64/2008 privind funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

VIADănilă Chirovici
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentRedeschiderea centralelor pe bază de cărbune va fi una în regim de forţă majoră
Articolul următorStare de alertă la Radiocom! Acuzații grave ale șefului comisiei de control a SRI