Patriarhia reacționează pe tema Slujbei de Înviere

Este prea devreme pentru luarea unor măsuri de restricții cu privire la sărbătorile pascale, adică pentru „minivacanța” de 1 și 2 mai.

Patriarhia României a reacționat, după ce președintele Iohannis a anunțat că nu vom avea „lockdown de Paște”, chiar dacă este posibil să fim în stare de alertă. O nouă prelungire a stării de alertă va fi dată în această săptămână, dar până la Paște mai sunt aproape două luni.

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu este de părere că tema restricțiilor de Paște este una „momentan ireală”,  dar că există persoane răuvoitoare care încearcă să pună o lumină nepotrivită pe acest subiect.

„Cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistență, persoane din Biserică sau din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învața ceva din trecutul recent. Altfel, cum să te trezești că programezi cu luni înainte restricții imaginabile sau nu? Restricții care raportate la cel mai ordonat și curat spațiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă și dureroasă experiență”, a declarat Vasile Bănescu, citat de Realitatea.net.

Iohannis: „Nu avem în vedere un lockdown de Paște”

Speculații incorecte

Potrivit lui Bănescu, nu au existat discuții oficiale cu privire la posibile restricții legate de perioada pascală, cu atât mai mult, acesta consideră nu este corect să fie făcute speculații pe această temă. „Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorități și cultele religioase. Un dialog lucid, onest, inter-instituționalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spațiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat și cultele religioase (ai căror membrii compun covârșitoarea societate civilă), și să inducă un nefiresc orizont sumbru de așteptare în societatea creștină din România”, a precizat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Prea devreme pentru măsuri de restricție

Chiar dacă situația epidemiologică în acest moment nu este una optimistă, specialiștii în sănătate publică anunțând intrarea în „valul 3” al pandemiei, este prea devreme pentru luarea unor măsuri de restricție ce privesc o perioadă destul de îndepărtată, adică perioada sărbătorilor pascale (2 mai).

„Este o situație în dinamică. Mai este ceva timp până atunci. Vedem că dinamica epidemiologică are niște modificări în special în ultimele zile. O să vedem în funcție de contextul care va fi în perioada respectivă și, mai mult decât atât, ați văzut că orice fel de propuneri, orice fel de măsuri au fost analizate la o perioadă de 14 zile, lucru care s-a întâmplat încă de la începutul pandemiei. Nu poți să faci predicții epidemiologice pe o perioadă mult mai mare de timp pentru că lucrurile acestea sunt direct dependente de perioada de incubație care afectează și dinamica epidemiologică”, a spus Andrei Baciu, vicepreședintele CNCAV.

Fără slujbă de Paște și în acest an

Articolul precedentProvocare pentru DNA! Se dezbate închiderea Haldei de Zgură a Sidex, dar sunt două rapoarte, unul de 247 de pagini, altul de 80
Articolul următorBode, despre dosarul 10 August: „Dacă sunt probe noi se poate formula o nouă cerere de reluare”