sursa foto: epoch-times-romania.com
Epoch Times

Aproape un milion de euro a cheltuit Jandarmeria Română în toamna anului trecut pentru cumpărarea armelor. Licitaţiile au fost câştigate de firma Transcarpat Sportours International SRL, societate ce a avut şi în trecut mai multe contracte cu această instituţie.

Firma este administrată de Dinu Solojan, care deţine 70% din acţiuni, iar asociaţi sunt Bogdan Diaconu – cu 20% şi Nicoleta Daniela Solojan, care deţine 10%.

În trecut, firma lui Dinu Solojan a fost amendată pentru organizarea de licitaţii trucate cu armament.

La sfârşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie, anul trecut, Jandarmeria Română încheie trei contracte în valoare de 2.015.830 de lei fără TVA, în cadrul unui acord de „furnizare produse militare armă lansator cal. 40 mm”.

Tot în aceeaşi perioadă, un alt acord cadru de furnizare cuprinde pistoale automate şi pistoale mitralieră.

„Furnizarea a max. 90Buc/lot şi a min 25 buc/lot: „lot 2 – Pistol mitralieră” (cantitate estimată Acord cadru).

În ceea ce priveşte produsele ce fac obiectul unui singur contract subsecvent, cantitatea minimă este de 15 bucăţi, iar cea maximă de 45 de bucăţi. Valoarea celui mai mare contract subsecvent pentru Lotul 1 : 607.500,00 lei fără TVA”, se arată în cadrul documentaţiei licitaţiei.

Au fost încheiate trei contracte, iar SC Transcarpat Sportours International SRL a obţinut 1.931.035 de lei fără TVA.

Dacă adăugăm taxa pe valoare adăugată, valoarea tuturor contractelor ajunge la 4.736.277,35 de lei, adică aproape 1.000.000 de euro.

În prezent, societatea lui Dinu Solojan are şapte angajaţi, iar cifra de afaceri pentru anul 2017 a fost de 8.295.822 de lei, în timp ce profitul net s-a ridicat la 1.289.280 de lei

Scandalul licitaţiilor trucate de Dinu Solojan a izbucnit în 2013.

“Un scandal de proporții a izbucnit la Ministerul Apărării Naționale, după ce Consiliul Concurenței a descoperit o serie de lictații trucate. Trei firme străine și una românească au fost sancționate cu aproape 3 milioane de euro, pentru încălcarea legislației anticoncurențiale românești și comunitare. (…)
Companiile producătoare și furnizoare de armament găsite în culpă de Consiliul Concurenței sunt Transcarpat Sportours International România, J.P. Sauer & Sohn Germania, San Swiss Arms și Brugger & Thomet din Elveția, care au primit amenzi cumulate care ating valoarea  de 2,8 milioane de euro,  pentru trucarea unor licitații organizate de Ministerul Apărării Națio­nale. Inspectorii Consiliului Concurenței au declanșat din oficiu investigațiile, privind practica concertată a companiilor de a truca licitațiile pentru achiziția produselor din gama «armament de infanterie» și «aparatură optică» aferentă, în perioada 2005-2007. În acea perioadă, la conducerea MApN s-au perindat patru miniștri liberali, respectiv Teodor Athanasiu, Corne­liu Dobrițoiu, Sorin Frunzăverde și Teodor Meleșcanu.
S.C. Transcarpat Sportours Interna­tional S.R.L. a fost împuternicit de J.P. Sauer & Sohn GmbH, San Swiss Arms AG și Brugger & Thomet AG să le reprezinte la licitații și a elaborat ofertele pentru fiecare companie. În acest fel, au fost împărțite portofoliile de produse, astfel încât cele trei companii nu s-au mai concurat, deși exista această posibilitate, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței.
„Practic, S.C. Transcarpat a avut acces la informații sensibile și a elaborat ofertele în așa fel încât să maximizeze șansele de câștig pentru fiecare companie. Un astfel de comportament contravine atât prevederilor legislației ro­mânești în domeniul concurenței, cât și prevederilor Tratatului de Funcționare a Comunității Euro­pene”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concu­renței.
După finalizarea anchetei, Transcarpat Sportours International din România a fost sancționată cu 142.167 lei (32.020 euro), J.P. Sauer & Sohn GmbH din Ger­mania cu 7.063.650 lei (1.590.912 euro), San Swiss Arms AG din Elveția cu 2.860.900 lei (644.347 euro) și Brugger & Thomet AG din Elveția cu 2.420.300 lei (545.113 euro).
Transcarpat Sportours Inter­national SRL este controlata de omul de afaceri Dinu Solojan și poate fi încadrată în categoria ”fir­melor de apartament”. Evidențele Registrului Comerțului arată că societatea avut până în anul 2011 doar trei angajați, pentru ca în anul 2012 numărul acestora să ajungă la cinci”, scriau jurnaliştii de la Curentul la acea vreme.

sursa foto reprezentativă: epochtimes-romania.com

Poţi citi şi:

Articolul precedentFostul baron de Brăila Gheorghe Bunea Stancu, condamnat din nou
Articolul următorDragnea: ”au existat liste realizate de capii SRI-ului, cu colegi care să fie executați”