Un deputat PNL a gândit o modificare a Legii 115/2015, scopul declarat fiind acela de a opri turismul electoral. Din ce explică liberalul Gigel Știrbu – citat de Euractiv, modificările au legătură cu vizele de flotant, dat fiind că, în urma unei analize proprii, a observat o migrație suspectă la alegerile locale din anii 2016 si 2020.

Concluzia deputatului Știrbu a fost aceea că numărul de vize de flotant a fost de 20.000, aproape toate emise în preajma alegerilor, adică „a fost obținută viza de flotant doar pentru a-l vota pe primar și sunt oameni care își fac viză de flotant câteva zile, săptămâni sau chiar o lună înainte de ziua alegerilor, apoi votează, iar patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate”.

Așa cum am promis, am depus la începutul acestei noi legislaturi inițiativa legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidenta persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români, în sensul prevenirii ”turismului electoral” și distorsionării rezultatului alegerilor.

Concret, nu mai pot vota pe listele electorale permanente persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului. De ce? Pentru că sunt cetățeni care își fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înainte, o săptămână sau cu o lună înainte de ziua alegerilor, apoi, își exercită dreptul constituțional de a vota acolo, iar patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate. Este inadmisibil ca prin votul astfel viciat din localitățile respective, de către cetățenii care nu locuiesc în comunitățile respective, să fie compromise programele de dezvoltare ale localităților! Stop turismului electoral!”, scrie Gigel Știrbu pe Facebook.

Articolul precedentConstanța: Polițistul local amendat de un coleg de la Rutieră a contestat contravenția în instanță
Articolul următorDecizie inedită: soluția lui Ciolacu ar fi Laura Codruța Kovesi