Radu Vancu, conferențiar la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, și totodată cunoscut scriitor, a reacționat ieri după ce a fost anunțată propunerea de buget pentru educație, un procent infim față de nevoile reale.
Profesorul universitar face astfel o comparație între declarațiile oficiale privind grija față de „România Educată” – proiect clamat și asumat de președintele Klaus Iohannis – și realitatea zilelor noastre.
Într-o postare pe Facebook, profesorul Radu Vancu atrage atenția că abia acum s-a ajuns la un „maxim de ipocrizie”:
„Credeam că maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată – iar guvernul tău să fie plin de plagiatori.
M-am înșelat: maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată, guvernul tău să fie plin de plagiatori – ȘI să dai 2% pentru educație.
2%. Pur și simplu atât le pasă de copiii noștri”.
Pe de altă parte, ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat pentru Edupedu.ro că bugetul alocat prin actualul proiect de lege pentru anul 2023 este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ”, asigurând că „în momentul adoptării noilor legi, vom solicita actualizarea bugetului în concordanță cu noile prevederi”.
Ieri, pe site-ul Ministerului, a fost postat de altfel și un comunicat privind alocarea bugetară pentru educație, adică 49.509 milioane de lei, ceea ce ar reprezenta 3,2% din PIB:
„În aceste condiții, bugetul învățământului pentru anul 2023, pe toate sursele de finanțare, este mai mare cu 6.032 milioane de lei față de execuția preliminară pentru anul 2022.
Astfel, în anul 2023, cheltuielile cu educația vor avea o pondere de 8,14% în Bugetul General Consolidat (în creștere față de 2022), ponderea raportată la PIB fiind, de asemenea, în creștere: 3,2%, față de execuția preliminară de 3,12%. (…)”.