Sursa: Administrația Prezidențială

Ligia Deca, noul ministru al Educației, a făcut oficial schimb între Palate ieri, după ce a depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis.

Consilier prezidențial din 2019, Ligia Deca vine pe locul lăsat liber de demisionarul Sorin Mihai Cîmpeanu, fiind – cum altfel – girată atât de președintele Iohannis cât și de președintele PNL și șef al Guvernului, Nicolae Ciucă.

Iohannis a semnat inițial decretul prin care Ligia Deca a fost eliberată din funcția de consilier prezidențial, ulterior semnând și pentru numirea acesteia ca ministru. În vârstă de 40 de ani, noul ministru este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.

Ieri, în cadrul ceremoniei de învestitură, Klaus Iohannis a făcut vorbire despre proiectul „România Educată”, în contextul în care și-a exprimat convingerea că „va merge mai departe cu noi energii și (…) cu noi susțineri atât din spațiul politic, cât și din spațiul învățământului și din spațiul public la modul general”.

Ulterior, numele noului ministru din cabinetul Ciucă a fost actualizat pe site-ul Guvernului, însă doar atât, fără alte informații. Cert este că și premierul Ciucă s-a declarat convins că „România Educată” va fi un real succes. De ce nu a fost până acum, greu de spus.

Noul ministru al educației, Ligia Deca, va avea toată susținerea mea și a Guvernului pentru continuarea proiectelor de investiții în educație și pentru definitivarea Proiectului ”România Educată”, astfel încât noile legi ale educației să ajungă în parlament până la sfârșitul acestei luni.

Experiența solidă și contribuția substanțială la dezbaterile prilejuite de acest proiect vor oferi valoare adăugată reformelor necesare pentru modernizarea sistemului de învățământ, astfel încât fiecare copil și tânăr să aibă o șansă la educație”, ar fi spus Ciucă, citat pe pagina de Facebook a Guvernului României.

Până la urmă, cu adevărat, „România Educată” ar trebui să meargă de acum „brici”, dat fiind că Ligia Deca, ca fost consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare, a fost coordonatoarea acestui proiect, dar și a legilor educației. Ceea ce și doamna a și promis, ieri:

Le mulțumesc membrilor Biroului Politic Naţional (BPN) al Partidului Național Liberal (PNL) pentru încrederea acordată prin nominalizarea mea pentru funcția de Ministru al Educației. Mulțumesc Prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru susținere și sprijin.

Decizia de astăzi mă onorează și mă responsabilizează deopotrivă. PNL și-a asumat politic din primul moment materializarea Proiectului „România Educată”. Mulțumesc predecesorilor mei pentru toți pașii deja realizați în construirea cadrului legislativ și în operaționalizarea viziunii în programe concrete, cu finanțare națională sau europeană.

Vă asigur că veți avea în mine un partener implicat pentru ca fiecare copil să aibă acces la educație incluzivă de calitate”.

Articolul precedentRareș Bogdan: „Nu suntem mulțumiți deloc de Nicușor Dan. PNL are soluţii şi oameni foarte buni”
Articolul următorPreședintele USR: „Președintele Iohannis și premierul Ciucă lasă Chișinăul să fie ostaticul unui regim fascist”