Sursa foto: G4 Media
Sursa foto: G4 Media

Poluare masivă, înregistrată în Bucureşti, în noaptea de vineri spre sâmbătă: indicatorii au fost şi de 10 ori mai mari la particulele mai mici de 2,5 microni.

Conform explicaţiilor oferite de către şefa Gărzii de Mediu, fenomenul s-a datorat faptului că nu a bătut vântul, fapt care a făcut ca poluarea să nu se disperseze.

Indicatorii au fost chiar şi de 10 ori mai mari decât limita maximă admisă la pulberile în suspensie mai mici de 2,5 microni în noaptea de vineri, 5 noiembrie, spre sâmbătă, 6 noiembrie 2021, a declarat pentru G4media.ro Oana Neneciu, coordonatorul reţelei de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti AERLIVE.

De asemenea, coordonatorul reţelei a precizat că, în seara de vineri, au fost înregistrate valori pentru pulberile în suspensie cu diametru mai mic de 2,5 microni, valori de 10 ori limita maximă admisă pentru protejarea sănătăţii umane.

Şefa Gărzii de mediu face un apel la populaţie să semnaleze la Garda de mediu sau la 112 când sesizează fum sau arderi de deşeuri

Este pentru prima dată, sincer, când am văzut asemenea valori la noi în reţea. Acestea foarte mici, cu diametru mai mic de 2.5 microni, sunt foarte pericuolase pentru că intră, le inspirăm direct în plămâni, după care nu mai pot ieşi de acolo. Ele provoacă, în timp, cancer pulmonar, boli respiratorii, cardio-vasculare”, a declarat Oana Neneciu.

Arderile ilegale de deşeuri rămân o sursă constantă de poluare pentru locuitorii Capitalei

De regulă, indicatorii de poluare în Capitală sunt de 2 ori mai mari decât limita maximă admisă, mai arată sursa citată. Cauzele poluării de vineri noapte sunt neclare.

Mai mult, reprezentanţii societăţii civile acuză că ar fi provenit de la arderile ilegale de deşeuri, însă şefa Gărzii de mediu spune că de vină ar fi fost vântul care nu a bătut, iar poluarea constantă din Bucureşti ar fi rămas în oraş.

Articolul precedentAUR cere renunțarea la condiționarea prezenței fizice în școli de gradul de vaccinare
Articolul următorFlorin Cîțu, propunerea de premier liberal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time