Nici bine nu a început în instituții „epurarea” promisă de Guvernul Orban, că apare un scandal. Liberalii l-au urcat în funcția de secretar general al Institutului Cultural Român pe Cristian Vasile Petcu, cunoscut mai ales pentru faptul că și-a plagiat cel puțin una din cele două teze de doctorat. Acest aspect a fost sesizat de jurnalista Emilia Șercan, pe Facebook.

Haide că a început marea reformă morală a liberalilor. Tocmai l-au numit pe Cristian Vasile Petcu în funcția de secretar general al Institutului Cultural Român, deși acum un an de zile i-a fost retras titlul de doctor în teologie de către CNATDCU pentru plagiat. Petcu mai are un al doilea doctorat în istorie, și ăla reclamat pentru plagiat, dar în cazul căruia CNATDCU a dat verdict de menținere. Au înlocuit plagiatorii ălorlalți cu plagiatorii lor! Bravo, PNL!”, a scris aceasta.

Verdictul de plagiat a venit în primăvara anului 2018, după ce același Cristian Petcu fusese numit membru în Consiliul de Administrație al TVR din partea PNL. La acea dată, Comisia de Etica a Universității din Craiova îi verificase teza de doctorat în istorie susținută în 2010 și întocmise un raport prin care propunea retragerea titlului de doctor Petcu.

Orban zicea că dacă se va dovedi că Petcu a plagiat va lua o decizie în privința lui. În acest moment, Universitatea din Craiova, cea care i-a dat tilul de doctor lui Petcu zice că acesta a plagiat și cere retragerea titlului. Mai clar și mai transant de atât nu se poate.

Cristian Petcu mai are o teza de doctorat în teologie, care are și ea mai multe elemente de plagiat identificate, și care se află în analiza Comisiei de Etică a Universității din Târgoviște. Parte din teza în istorie este un autoplagiat dupa teza în teologie, care a fost susținută în 2009, și care este și ea cum altfel dacă nu plagiată. CNATDCU a fost sesizat acum două luni în privința celor două teze de doctorat plagiate ale lui Cristian Petcu de către Cristian Dogaru, căruia i-am pus la dispoziție toate dovezile care probau plagiatele, și căruia îi mulțumesc din nou pentru demersurile sale.

Verificarea acuzațiilor de plagiat de către comisiile de etică ale universităților sunt etape procedurale necesare înainte ca CNATDCU să emită un verdict. Comisia de Etică a Universității din Craiova a constatat următoarele despre teza în istorie a lui Petcu: 149 de fragmente au fost plagiate copy-paste, iar despre acuzația de auto-plagiat, „comisia constată că este pe deplin întemeiată… rezultând un autoplagiat de proporții””, atrăgea atenția Emilia Șercan în aprilie 2018.

Articolul precedentPeste 38 de mii de români au votat până la această oră
Articolul următorDoi medici clujeni au fost trimiși în judecată pentru luare de mită. Cei doi luau bani pentru a rezolva pensii de invaliditate. 51 de persoane sunt judecate în acest dosar