sursă foto: DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au finalizat ancheta într-un dosar răsunător, cu nu mai puțin de 23 de inculpați. Dintre aceștia, 10 sunt persoane fizice, iar restul sunt firme din domeniul IT. Procurorii anticorupție îi acuză pe aceștia de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală. Potrivit Mediafax, care citează surse judiciare, unul dintre inculpați ar fi chiar fratele lui Sebastian Ghiță, Alexandru, Inculpații vor fi judecați la Tribunalul București.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţii mai multe facturi de avans „conform contract”, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora şi compensării TVA-ului datorat din alte relaţii comerciale.

Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte. Prin acest mecanism ar fi fost creată aparenţa unor tranzacţii reale ce ar fi avut, însă, ca scop, posibilitatea obţinerii pentru unele societăți a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operațiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpații au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relațiile comerciale reale). Prin aceste demersuri, inculpații ar fi prejudiciat statul cu suma totală de 69.049.597 lei.

Agenția Națională de Administrare Fiscală, s-a constituit parte civilă în dosarul penal mai sus menționat, cu suma de 103.650.866 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat. În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile/imobile deținute de cei 23 de inculpați. Aceeași măsură a fost dispusă și asupra conturilor bancare ale inculpaților”, se arată în rechizitoriul DNA.

Articolul precedentDan Barna are viziuni cu turul 2 al alegerilor prezidențiale: el și Iohannis
Articolul următorConsilierii locali ai PNL și USR au făcut alianță împotriva copiilor și bolnavilor din Sectorul 1