O studentă de la Universitatea din Canterbury a descoperit microplastice în zăpada din Antarctica, după ce a colectat mostre din mai multe puncte de pe platforma de gheață Ross, informează G4.media.ro.
Alex Aves a declarat că este pentru prima dată când sunt descoperite microplastice în această zonă.
„Este incredibil de trist, însă găsirea de microplastice în zăpada proaspătă din Antarctica evidenţiază gradul de poluare cu plastic chiar şi în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii”, a mai spus ea.
Datele au fost publicate în revista ştiinţifică „The Cryosphere”
Potrivit raportului, Aves a descoperit cel puțin 29 de particule de microplastic pe litru de zăpadă topită, densitatea acestora fiind de trei ori mai mare lângă bazele ştiinţifice de pe Insula Ross, Baza Scott şi Staţia McMurdo.
Cel mai frecvent dintre tipurile de plastic găsite a fost PET ( polietilen tereftalat), folosit în fabricarea de articole de îmbrăcăminte și sticle de băuturi răcoritoare.
Producția de plastic a atins apogeul în ultimii ani, iar guvernele lumii încearcă să găsească o soluție privind poluarea mediului înconjurător din cauza plasticului.
Reamintim că în urmă cu 70 de ani, la nivel mondial producția de plastic era de 1,5 milioane de tone, aceasta ajungând la peste 400 de milioane de tone în 2018. Chiar dacă s-a înregistrat o scădere în prima jumătate a anului 2020, din cauza pandemiei de Covid-19, producția de plastic și-a revenit spre finalul anului.
Comisia Europeană a tras un semnal de alarmă cu privire la plasticul ce ajunge în mări și oceane. În vara anulului 2021, CE a interzis 10 produse de unică folosință din plastic găsite pe plajele europene.
De asemenea, în cadrul Pactului Verde, toate țările membre blocului comunitar european trebuie să recicleze 55% din ambalajele din plastic până în 2030.
Anul acesta, oamenii de știință au anunțat că amenințarea reprezentată de poluare cu plastic este echivalentă cu schimbările climatice. Mai mult, ei susțin că supraproducția de plastic va afecta capacitatea planetei de a susține un mediu în care omul să poată trăi.
Potrivit unei cercetări internaționale publicate în revista PLOS One în 2014, în oceanele lumii plutesc peste 5 trilioane de bucăți de plastic, constituite în mare parte din ambalaje de alimente și băuturi, dar și îmbrăcăminte.
Citește și articolul: Plajele din România sunt mai curate, dar turiștii ”omit” să arunce la coș deșeurile pe care le produc