Un primar din județul Suceava vrea să revitalizeze stațiunea balneo-climaterică din comună

În localitate vor fi amenajate mai multe piscine .

Primarul unei localități din județul Suceava are planuri mari pentru a atrage turiști în zonă. El vrea să refacă o stațiune balneo-climaterică care a funcționat până în anul 1914 în comuna Dorna Candrenilor. În acest scop, un izvor de apă minerală, aflat în conservare timp de 32 de ani, a fost readus la viață în Suceava. Practic, angajații Societății Naționale a Apelor Minerale, Sucursala Nord Vatra Dornei au forat readucând la suprafață un izvor de apă minerală, aflat la o adâncime de 110 metri, în comuna Dorna Candrenilor. Pentru ca izvorul să poată fi pus în valoare a fost nevoie de acordul Societății Națională a Apelor Minerale, proprietarul acestei bogății naturale.

Două piscine de apă minerală vor fi construite

Dorna Candrenilor a fost stațiune cu băi terapeutice cu apă minerală sulfuroasă până în anul 1914, când a fost distrusă total în timpul Primului Război Mondial. Ilie Ursu, fost primar al comunei Dorna Candrenilor în perioada interbelică, a revitalizat stațiunea în anul 1936, dar acest lucru s-a întâmplat doar numai un an de zile. Actualul primar al comunei, primarul Dănuț Candrea are un proiect extrem de ambițios, care a fost scos la licitație. El vrea să construiască o piscină cu apă dulce, două piscine de apă minerală și două piscine pentru persoane cu dizabilități și handicap.

„Acest izvor vrem să-l folosim în stațiune pentru vindecarea bolilor de inimă, pentru împachetări cu nămol, efect injectabil, motive pentru care era foarte căutată stațiunea în trecut. În final va fi o clădire cu două niveluri, cu lift, instalații cu piscină, în valoare de aproape 5 milioane de euro, iar banii sunt de la bugetul local”, a declarat primarul Dănuț Candrea.


Scurt istoric

Dorna Candrenilor (820-890 m altitudine) este situată pe valea Dornei, la o distanță de 8 km de Vatra Dornei. Comuna Dorna Candrenilor este cunoscută mai ales pentru renumitele sale izvoare minerale, în parte valorificate încă din secolul trecut. Astfel, la Dorna Candrenilor, în anul 1898 a fost construit un stabiliment balnear, cu băi carbogazoase și nămol. Stațiunea a funcționat până în anul 1937, când clădirea a fost mistuită de un incendiu. Renumele de care se bucură această stațiune reiese și din faptul că numai cu un an înaintea tristului eveniment, peste 1000 de vizitatori nu au putut fi cazați. Stațiunea dispunea de un parc întins pe 26 ha, care există și astăzi, de teren cu nămol (6 ha), 3 izvoare captate și 5 necaptate.

Astăzi, izvoarele minerale de pe teritoriul comunei sunt valorificate în cele 5 stații de îmbuteliere (una situată în centrul comunei, vizavi de parc, iar celelalte la Poiana Negri, Dealul Floreni, Poiana Vinului și Poiana Cosnei.

Iași: 4 copii, diagnostricați cu meningită, se află internați în stare gravă

Articolul precedentPapa Francisc: ”Sănătatea mea este un pic capricioasă. Cel puțin, încă pot să merg”
Articolul următor30 de cireși japonezi au fost plantați în Grădina Publică din Focşani