Dosarul cu șină va deveni doar o tristă amintire. Dar nu acum, ci în 2026

Ministrul Digitalizării a declarat că, în momentul de față, se lucrează la un sistem de digitalizare a arhivelor și a documentelor, astfel încât, în cel mai scurt timp să se renunțe la clasicul „dosar cu șină”, cel care a supraviețuit decenii întregi în România

Conștient că „trebuie să începem să scăpăm de hârtii”, ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman a anunțat că se intenționează renunțarea la clasicul dosar cu șină, cel care a supraviețuit decenii întregi. Teleman a mai spus că este necesar ca prima dată să scăpăm de cozi „pentru că o să conectăm instituţii între ele pentru a vedea, pe de o parte, cum funcţionează şi cum poate fi scalat modelul ăsta la nivel naţional. O să începem cu Bucureştiul, în iunie-iulie va fi un test-pilot de interconectare şi interoperabilitate a bazelor de date ale administraţiilor financiare din Bucureşti, unde sunt date care sunt necesare, de exemplu, pentru preschimbarea unor documente. Odată autentificat în bazele de date, nu va mai fi sarcina cetăţeanului să se mute cu hârtiile de la o instituţie la alta”, a declarat ministrul Digitalizării, potrivit Digi24.

Dosarul cu șină va dispărea încet-încet, până nu va mai exista deloc

Firește, procesul de digitalizare a arhivelor va dura, întrucât este nevoie de timp pentru ca tot ceea ce se află acum pe hârtie să fie transferat în mediul online, însă ministrul promite ca până în anul 2026 toate acestea să se rezolve. Mai mult, viitoarele documente vor putea fi înregistrate direct în format online.

„Aici avem nevoie – şi proiectul ăsta e pe agenda colegilor din Parlament – de unificarea a două legi, Legea arhivelor şi Legea arhivării electronice, ele trebuie să fie într-o singură lege pentru că asta ar permite ca, odată ce un document a fost emis în format electronic, să nu mai fie nevoie de o versiune fizică, de o copie fizică a lui, pentru că odată ce am dat print am distrus întreaga filosofie a stocării digitale şi atunci când nu o să mai avem obligaţia să furnizăm documente fizice înseamnă că circuitele astea vor funcţiona”, a mai afirmat ministrul digitalizării, despre dosarul cu șină”, a mai spus ministrul.

Rafila îi dă replica Andreei Moldovan: „Cea mai mare minune ar fi ca în două săptămâni să avem o altă echipă la MS”

Articolul precedentRafila îi dă replica Andreei Moldovan: „Cea mai mare minune ar fi ca în două săptămâni să avem o altă echipă la MS”
Articolul următorPoliția Locală Sector 5: toleranță zero pentru cei ce aruncă deșeuri pe spațiul public
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.