ordonanța 7

Procurorul general a anunțat astăzi că rechizitoriul din Dosarul Revoluției a fost trimis în instanță. Din primele informații, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Pe 21 decembrie 2018, procurorii militari anunțau punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva acestora.

Augustin Lazăr a ținut să își ceară public scuze pentru „durata excesivă a anchetei penale”. „Cred că soluția emisă este o dovadă de respect pentru memoria eroilor și o dovadă de responsabilitate pentru educația generațiilor viitoare”, a spus procurorul Lazăr.

Rechizitoriul Secției Parchetelor Militare însumează 12 volume, în total 3280 de file. Dosarul cauzei cuprinde 3330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost administrate după 13 iunie 2016, cifre ilustrative pentru volumul impresionant de muncă efectuat de către colegii noștri.

Doresc să subliniez faptul că pentru întocmirea rechizitoriului au fost administrate, în principal, probele obţinute după 13 iunie 2016, dată la care judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a confirmat redeschiderea urmăririi penale în prezenta cauză.

Este un moment deosebit pentru justiția militară în special și pentru justiția română în general, un moment care marchează îndeplinirea unei datorii profesionale, dar și a unei datorii de onoare față de istorie și față de patrie.

Astăzi, juriștii încheie această provocare, prezentând “adevărul juridic”, ca parte componentă a unei investigații complexe, care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele Revoluției din decembrie 1989 nu este una instituțională, ci este o responsabilitate directă, individuală.

Datorăm soluționarea, temeinică și legală, a acestui dosar istoric unei echipe de procurori militari, din elita Ministerului Public, cu experiență, știință și conștiință. În această echipă, experiența generației care la Revoluție avea 30 – 33 de ani s-a unit cu energia generației mai tinere”, a mai spus procurorul general.

Totodată, acesta a ținut să sublinieze că ancheta este și rezultatul unei „bune colaborări interinstituționale” cu Ministerul Apărării Naționale, Senatului României, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

   

Articolul precedentSorina Pintea:”dezastru, mizerie, debandadă, o lipsă de organizare totală”
Articolul următorUpdate: Trei inculpați în Dosarul Revoluției. Iliescu, Voiculescu și Rus sunt acuzați de infracţiuni contra umanităţii