Trei instructori auto, dintre care unul chiar director al unei școli de șoferi din municipiul Giurgiu, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, în legătură cu obținerea permiselor de conducere de către șoferii aspiranți. Potrivit polițiștilor anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, ancheta a pornit ca urmare a unei sesizării din oficiu, pe parcursul cercetărilor ajungându-se la concluzia că cei trei dezvoltaseră o proprie „afacere” încă din anul 2018.
Inculpații sunt acuzați că luau bani pentru programări în regim de urgență sau pentru promovarea probei practice, dar și pentru înmatricularea cu prioritate a unor mașini, iar doi dintre ei se ocupau și de eliberarea în fals a fișei medicale sau de adeverințe care atestau efectuarea orelor suplimentare de pregătire practică.
„În sarcina directorului școlii de șoferi s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată (14 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (5 acte materiale). În sarcina celui de al doilea instructor auto, din cadrul aceleiași școli de șoferi, s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată (2 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (5 acte materiale). De asemenea, cel de al treilea instructor auto (angajat al unei alte școli de șoferi), a fost inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată (6 acte materiale).
În fapt, în perioada 2018-2019, cei trei inculpați au pretins și primit sume de bani de la candidați ai celor două școli de șoferi pentru obținerea permisului de conducere, pretinzând că ar putea interveni pe lângă funcționarii din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Giurgiu, în vederea programării acestora în regim de urgență și/sau promovarea probei practice în mod fraudulos, precum și pentru înmatricularea cu prioritate a unor autovehicule.
De asemenea, în unele situații, primii doi inculpați au pretins și primit sume de bani de la elevi ai școlii de șoferi, pentru a le facilita eliberarea în fals a fișei medicale, fără a se prezenta la examenele medicale de specialitate, iar în alte situații au emis în fals adeverințe care atestau efectuarea orelor suplimentare de pregătire practică, fără ca acestea să fie efectuate de facto, condiții legale necesar a fi îndeplinite pentru constituirea dosarului de candidat, respectiv pentru susținerea unui nou examen de către candidații declarați respins în primă fază”, a detaliat DGA.