Comitetul Național pentru Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a decis, luni, renunțarea la limita de vârstă pentru serul AstraZeneca, ce până acum era administrat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.
„În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.
Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.
Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză”, se arată în comunicatul CNCAV.
În acest moment, trei seruri anti Covid sunt disponibile în România
Serul AstraZeneca este al treilea vaccin împotriva Covid cu care se face imunizarea în România, după cel de la Pfizer BioNTech (campanie începută în 27 decembrie 2020) și Moderna (prima imunizare a fost în 4 februarie).
De la începutul campaniei naționale, potrivit raportării CNCAV (din 7 martie) au fost imunizate peste 1,17 milioane de persoane, din care 652 mii și cu a doua doză de vaccin. Dintre acestea, 187 mii de persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca (rapel la 8 săptămâni, campanie începută în 15 februarie).
Etapa a treia, mai devreme, acolo unde se poate
Din 15 martie, în România ar trebui să înceapă etapa a treia de vaccinare, pentru populația generală. Premierul Cîțu a solicitat ca acolo unde se poate, aceasta să înceapă mai devreme, dând exemplu orașelor care se află în carantină sau mai au locuri rămase libere din primele două etape.
„Am cerut ca cel puțin zonele cum sunt Timișoara, Iași sau zonele care sunt carantinate sau zone unde avem cazuri și sunt locuri libere să se permită măcar în aceste zone și altor persoane. Dacă la Timișoara sunt 20.000 de locuri libere și cei care sunt în etapa întâi și etapa a doua nu vor să se vaccineze, atunci să permitem celor din etapa a treia să se vaccineze. Este o nebunie să lași locuri libere când sunt români care vor să se vaccineze. Cer mai mult de la toată lumea, de la Ministerul Sănătății, de la colonelul Gheorghiță, mai multă atenție și atunci când avem locuri libere putem să-i lăsăm și pe ceilalți să se vaccineze”, a spus premierul Cîțu.