Un agent șef de poliție din Maramureș, care lucra la Biroul Rutier Baia Mare, a fost condamnat definitiv pentru mai multe fapte de luare de mită.
Condamnarea, deși cu suspendare, mai are o prevedere, anume că nu mai are dreptul „de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii”.
Sentința finală în cazul polițistului a fost pronunțată ca un „cadou” de Moș Nicolae, de Curtea de Apel Cluj. Potrivit deciziei, instanța a menținut pedeapsa aplicată inițial, de 3 ani de închisoare cu suspendare, unica modificare fiind în ceea ce privește faptele de care era acuzat polițistul. Astfel, omul legii fusese trimis în judecată pentru trei fapte de luare de mită, condamnat inițial pentru două, pentru ca la CA Cluj să se decidă că acesta se face vinovat și de cea de-a treia infracțiune.
În rechizitoriul întocmit de procurori se reținea că agentul şef de poliţie nu avea nicio reținere în a primi bani pentru a nu aplica sancțiuni contravenționale șoferilor, pe numele acestuia fiind depuse mai multe denunțuri tocmai de la cei care îi dăduseră mită.
Astfel, polițistul era acuzat că primise 200 lei în luna iunie 2020, în timp ce în luna iulie a aceștuiași an, în date diferite, primise 100 de lei și 50 de euro.
Polițistul a fost trimis în judecată la mai bine de un an de la comiterea faptelor, în decembrie 2021, iar în martie anul acesta Tribunalul Maramureș a dispus condamnarea la 3 ani închisoare pentru luare de mită:
„Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia şi de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de 2 ani, care se va executa, după executarea pedepsei principale.
Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia şi de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe durata executării pedepsei.
Dispune suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere pe durata termenului de supraveghere de 4 ani, termen ce se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, încredinţând supravegherea Serviciului de Probaţiune Maramureş.
Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul urmează să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de probaţiune Maramureş, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile în cadrul Primăriei Baia Mare – Serviciul Public Ambient Urban sau al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş”.