Sursa: Universitatea Babeș-Bolyai

Comisia Europeană a anunțat ieri primii studenți care au fost selectați din întreg spațiul european pentru a fi tineri observatori la evaluările din cadrul programului Orizont Europa.

După cum se explică pe pagina oficială, Orizont Europa este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare, durata fiind 2021 – 2027.

Și, pentru a fi observatori, tinerii masteranzi din UE și-au depus candidaturile, după această primă selecție fiind aleși 51 de studenți, printre care și Bianca-Cezara Archip, o tânără din România, studentă la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj.

Potrivit unui comunicat, dintre tinerii observatori selectați 59% sunt femei, iar 41% bărbați, în total fiind vorba despre douăsprezece evaluări diferite din 2022. Tot aici se detaliază că aceștia studiază la 47 de universități diferite din Uniunea Europeană, respectiv Spania, Franța, Italia, Austria, Germania, Suedia, Portugalia, Irlanda, România, Danemarca, Ungaria, Finlanda, Cehia, Croația, Țările de Jos, Belgia, Cipru și Grecia, iar cererea de candidaturi este deschisă până la 21 decembrie 2022.

Studenți la masterat din universități din întreaga Europă s-au alăturat inițiativei de a asista la evaluarea solidă și imparțială a propunerilor din cadrul programului UE de cercetare și inovare și al Fondului de Cercetare pentru Cărbune și Oțel.

Lansată la 1 aprilie 2022, această oportunitate unică este oferită în cadrul inițiativei pentru tineret din 2022 privind cererile de propuneri specifice programului Orizont Europa. Este una dintre inițiativele emblematice ale Anului european al tineretului, care urmărește să sprijine tinerii să profite de oportunități care le pot stimula dezvoltarea personală și profesională.

Își pot depune candidatura studenții înscriși în prezent la un program de masterat, în orice domeniu, la o universitate dintr-un stat membru al UE. Masteranzii care provin din medii defavorizate și diverse sau care aparțin unor grupuri vulnerabile și marginalizate sunt încurajați în mod special să își depună candidatura”, se mai arată în comunicat.

Articolul precedent Marcel Ciolacu: Eu îmi mențin părerea că pe data de 8 decembrie vom intra în spațiul Schengen
Articolul următorRareș Bogdan, după semnalele din Austria privind aderarea noastră la Schengen: „O jignire la adresa poporului român și României”