Sursa foto: Realitatea.net

Directorul medical de la Institutul „Matei Balș”, Adrian Marinescu, a susținut că trebuie luate măsuri de protecție în fața valului cinci al pandemiei.

Conform specialiștilor, noua variantă Omicron va produce un nou val epidemic la mai puțin de 2 luni după ce varianta Delta a făcut ravagii în majoritatea statelor. Din primele cercetări, noua tulpină este mult mai contagioasă și reușește să depășească imunitatea dobândită după infectarea cu Delta.

Numărul cazurilor de infectări urmează să crească din ianuarie 2022

Adrian Marinescu a spus că putem să ne așteptăm la valul cinci al pandemiei în a doua parte a lunii ianuarie spre 1 februarie. Acest lucru se va întâmpla din cauza interacțiunilor din timpul sărbătorilor, unde numărul cazurilor de COVID-19 va crește considerabil.

„Cred că trebuie să privim un pic altfel lucrurile faţă de ce a fost acum doi ani. O să conteze numărul de infecții dar o să conteze mult mai mult care sunt forme care întradevăr pun probleme, necesită internare, complicații vom discuta de formele severe şi de paturile de la terapie intensivă”, a precizat medicul de la Institutul „Matei Balș”.

Cu toate acestea, medicul Adrian Marinescu e de părere că formele severe vor fi mai puține cât timp cetățenii se vor imuniza împotriva coronavirusului.

„Aici ar trebui să fie diferența şi dacă se păstrează ceea ce știm deja legat de Africa de Sud şi la cazurile izolate din Europa ar trebui să avem o situaţie mai bună, mă refer la formele severe care vor fi mai puține”, a concluzionat Marinescu, relatează Antena3.

Cercetătorul Octavian Jurma e de părere că țara noastră are un profil epidemiologic foarte asemănător cu Africa de Sud. Altfel spus, rata de vaccinare este mică, iar numărul infectărilor după un val Delta a fost catastrofal.

„Probabilitatea ca tulpina Omicron sa ajungă in România cu ocazia sărbătorilor este de 100% si va fi identificata prin secvențiere probabil in luna decembrie, cel târziu in luna ianuarie”, spune cercetătorul Octavian Jurma, relatează sursa citată. Reamintim că în țara noastră au fost identificate trei persoane infectate cu noua tulpină sud-africană.

„Suspiciune înaltă” de infectare cu varianta Omicron în România

Articolul precedentOMS: Vaccinarea obligatorie anti-COVID este „o soluție de ultimă instanță”
Articolul următorAutoritățile din Hunedoara nu se mai feresc. Vor să elimine firma de salubrizare BRAI-CATA. Au o altă „favorită” la licitația publică
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.