Iohannis, acuzat că și-ar fi depășit atribuțiile în „campania electorală”

Marianne Mikko, șefa Misiunii Speciale ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului) a condamnat ieșirile repetate ale președintelui Klaus Iohannis, din ultima perioadă, adăugând că acestea nu au făcut decât să elimine diferența clară dintre stat și partide politice. Reamintim că, în ultima perioadă, președintele Iohannis a ieșit, în mod frecvent cu declarații de presă cu iz electoral, delimitându-se, astfel, de imparțialitatea pe care i-o impune funcția.

Klaus Iohannis, părtinitor deși ar trebui să fie imparțial

„Preşedintele şi-a exprimat clar, în mod frecvent, preferinţele politice în intervenţiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Acest lucru a dus la o estompare tot mai mare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală, ceea ce reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor luate de toate ţările OSCE pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice”, a afirmat Marianne Mikko.

Conform declarațiilor făcute de şefa Misiunii Speciale ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului) pentru Evaluarea Alegerilor din România, la „campania elctorală” făcută de Klaus Iohannis ar fi contribuit atât posturile de știri, cât și publicațiiloe care ar fi preluat „materialele publicitare” gratuite ale președintelui.

„Monitorizarea mass-media este un element esenţial al oricărei misiuni de observare a alegerilor de către ODIHR. Am constatat că, deşi spaţiul mediatic din România este divers, el este în mare măsură polarizat politic. Majoritatea canalelor tv pe care le-am monitorizat au prezentat numeroase ştiri despre preşedinte, cu transmisiuni în direct ale conferinţelor sale de presă, ceea ce uneori a rezultat într-un avantaj clar pentru partidul său”, a mai spus aceasta.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentOrban se pregătește să fie ghilotinat politic
Articolul următorLavric și obsesia pentru adolescente: ”femeia e un capriciu de prohab”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.