De la finalul lunii octombrie până în data de 11 noiembrie, militarii români sunt participanți la exercițiul multinațional Balkan Shield, desfășurat în Grecia.
Anunțul a fost făcut astăzi, 7 noiembrie, de reprezentanții Ministerul Apărării Naționale.
MapNa transmis că România este reprezentată de un detașament cu două elicoptere IAR-330 PUMA (M și L-RM) și personal navigant, tehnic și medical din Bazele 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și 90 Transport Aerian Otopeni, la care se adaugă operatori de forțe speciale.
În exercițiul Balkan Shield 2022 sunt implicați 250 de participanți, cu 25 de vehicule terestre și 11 elicoptere, din șapte țări (Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord și România)
Pentru militarii români, participarea la Balkan Shield aduce un câștig în domeniul instruirii pe linia standardizării tehnicilor, tacticilor si procedurilor în ceea ce priveste misiunile de zbor executate în sprijinul Forțelor pentru Operații Speciale și de evacuare medicală.
”Participarea la un exercițiu multinațional, în afara țării, este totdeauna o ocazie de a învăța lucruri noi, dar și de le arăta celorlalți militari nivelul de pregătire al trupelor proprii. Doar așa se pun bazele încrederii de a acționa împreună, într-o situație reală”, se arată în textul publicat de MApN.
Cosmin Macsim, șeful detașamentului de zbor: ”Este primul exercițiu international pe timpul căruia intenționăm să integrăm o structură de nivel detașament de elicoptere pentru operații speciale într-o structură similară aparținând altui stat partener”
”Fiecare exercițiu are provocările sale, iar acum acestea au constat în desfășurarea zborurilor într-o zonă nouă, cu relief muntos, ritmul alert al misiunilor, familiarizarea cu zona de operații. Fiecare participant are un rol important și are de învățat ceva pentru viitor. Pentru echipa tehnică, provocarea a fost dislocarea materialelor și echipamentelor necesare efectuării mentenanței de nivel „luptă”, folosind în același timp facilitățile și infrastructura puse la dispoziție de țara gazdă, prin acordurile semnate. Un alt câștig în termeni de „dezvoltarea competențelor” vine din faptul că personalul navigant este implicat în toate etapele exercițiului, de la planificare, la execuție și până la analiza misiunilor din spectrul specific forțelor pentru operații speciale. Toți acești pași ne ajută să atingem obiectivul detașamentului, de a armoniza și a valida totodată tehnicile, tacticile și procedurile proprii într-un mediu operațional internațional” – a detaliat comandorul Cosmin Macsim, șeful detașamentului de zbor.