Lia Olguța Vasilescu

Fostul ministrul al Muncii, Lia Olguța Vasilescu a afirmat, la Realitatea Plus, că majorarea pensiilor trebuie făcută pe Legea 127, recalcularea acestora reprezentând o creștere a cheltuielilor de 11,7% din PIB, nu de doar 9,45% cât este prevăzut potrivit PNRR.

Mai mult, aceasta a dat asigurări că atâta timp cât PSD are un cuvânt de spus, pensiile nu vor scădea, semn că portofoliul de la Muncă este unul dintre cele vizate de social democrați în negocierile pentru intrarea la guvernare.

„Asta ne va forța să ne uităm dacă punctul de pensie poate rămâne la 75 de lei. Sunt șanse să nu se mai majoreze pe Legea 127, dar nu va fi o scădere a pensiilor cât timp PSD va fi la putere sau va conduce Parlamentul. Nu renunțăm la această lege, chiar dacă noile condiții ne obligă. Ne supără foarte tare ce au făcut în PNRR, au făcut totul netransparent, am aflat doar după ce s-a publicat de la Bruxelles PNRR-ul”, a precizat Lia Olguța Vasilescu, la Realitatea Plus.

Turcan vrea impozitarea progresivă a pensiilor

În privința măsurilor pe care Raluca Turcan le-a anunțat, fostul ministru al Muncii a menționat că Pilonul 1 de pensie nu are probleme, asta deși se apropie perioada în care cei din perioada de „boom democrafic”, cunoscuți ca „decreței” încep să iasă la pensie. La finalul primului semestru din 2021, raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, potrivit datelor INS.

„Nu a crăpat sistemul de pensii nici la 6 milioane de pensionari. Pilonul 1 nu are probleme, doar dacă dispare statul român. Cred că Raluca Turcan se referea la o impozitare progresivă a pensiilor. E o decizie pe care BNR o cere, mulți economiști o vor, dar nu e de sorginte liberală, ci comunistă. Ei nu au făcut recalculare, de aceea le ies creșterile alea de 1-2 lei”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu, subliniid că ceea ce comunica actualul ministru al Muncii nu ar trebui luat de bun. „Dacă PSD intră la guvernare, ce comunica ei nu mai are relevanță. Nu aș vrea să mă pronunț pe cota progresivă la pensii. Eu nu am vrut renunțarea la cota unică de impozitare, dar doamna Turcan nu știe cum să spună. Eu merg pe cota unică”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu la Realitatea Plus.

Potrivit datelor INS, la finalul trimestrului 2 din 2021, numărul pensionarilor era de 5.085.000 de persoane, în scădere cu 14.000  față de trimestrul anterior. Dintre aceștia, 932.000 sunt beneficiari ai pensiei minime garantate.

Lia Olguţa Vasilescu:„Toate pensiile vor scădea”

Articolul precedentIonel Dancă, atac la Palate. „Nu dau doi bani pe respectarea democrației din interiorul PNL”
Articolul următorGabriela Firea vrea din nou la Primăria Capitalei