Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a publicat datele despre notele pe care Viorel Cataramă le scria Securității, în scopul informării asupra activității la firma la care lucra și a persoanelor cu care interacționa. CNSAS spune că Viorel Cataramă nu a fost lucrător sau colaborator al Securității, deoarece acesta nu denununța atitudini sau activități potrivnice regimului comunist. Și totuși, ce scria Cataramă în notele informative?
„S-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofițerii de Securitate numele conspirativ „Viorel”, cât și documente olografe, semnate de către domnul Cataramă Viorel atât cu numele real, cât și cu numele conspirative „W” și „Voicu”… Figurează în dosarul fond informativ, titular V.R.H.P, Domnia sa, economist la Întreprinderea de Comerț Exterior „Tehnoforestexport”, ulterior (în ianuarie 1987) reprezentant în România, prin intermediul Oficiului „Argus”, al firmei olandeze „Belco” – partener comercial al ICE „Tehnoforestexport”, figurează în dosar atât cu numele real, cât și în calitate de candidat la recrutare, în atenția unității centrale a Securității cu atribuții pe linia de comerț exterior”, se arată într-un comunicat al CNSAS.
Or tocmai aici era interesul: având relații de afaceri cu cetățeni străini, Viorel Cataramă informa din când în când ce se mai auzea. Nu că ar fi fost mare lucru dar, vorba aceea, gestul contează. Spre exemplu, candidatul la prezidențiale scria în septembrie 1985 despre patronul firmei și informațiile despre… mobilă pe care acesta le deținea „pe sub mână”. Totodată, „W” informa despre caracterul directorului general al firmei Belco și despre faptul că acesta călătorea foarte mult.„Cunoaște situația din țara noastră, nu pune întrebări tendențioase și nu face comentarii nefavorabile și răuvoitoare asupra politicii partidului și statului nostru”, scria Cataramă despre olandezul de 42 de ani.
A mai scris câteva note domnul Cataramă și referitor la vizitele reprezentanților companiei Belco din Belgia, dar și despre relațiile care se stabileau între diverse persoane. „Întotdeauna am urmărit ca activitatea mea… să se desfășoare în conformitate cu legile țării, conform calității mele de comunist”, scria Viorel Cataramă într-o declarație semnată în martie 1986 chiar cu numele său.
Materialul complet publicat de CNSAS, aici.