Instituțiile din Uniunea Europeană vor să pună „stop joc” în ceea ce privește dezinformările din cadrul alegerilor europene.

Mai multe state UE sunt în această perioadă în toiul alegerilor, care se derulează între 6 – 9 iunie, și există informații privind încercări de dezinformare și chiar de manipulare a comunicărilor care ajung la alegători.

Și, având în vedere că alegerile europene sunt considerate „unul dintre pilonii democrației europene”, într-un comunicat de presă se detaliază că „instituții, autorități, actori ai societății civile și verificatori ai veridicității informațiilor au detectat și expus în ultimele luni numeroase tentative de a deruta alegătorii cu informații manipulate”.

În acest context, avertismentul este că „amenințările sunt reale, dar la fel sunt și intervențiile colective ale UE”. Totodată, se dau și exemple ale intervențiilor, efectuate de Observatorul european al mass-mediei digitale, Rețeaua europeană de standarde de verificare a veridicității informațiilor și EUvsDisinfo.

Pe baza unui mandat clar din partea liderilor politici, instituțiile europene luptă de ani de zile împotriva manipulării informațiilor și a ingerințelor străine, inclusiv a dezinformării. Iată cum combatem dezinformarea în general:

Dezvoltăm politici menite să ne consolideze democrațiile, să îngreuneze deturnarea platformelor online de către dezinformatori și să protejeze jurnaliștii și pluralismul mass-media; comunicăm cu privire la dezinformare și la măsurile de pregătire și răspuns pe care le luăm; construim reziliența societală în fața fenomenului dezinformării, cu ajutorul educației în domeniul mass-mediei și al verificării veridicității informațiilor; cooperăm cu alte instituții, autorități naționale și părți terțe;

În cursul acestui mandat, colegiuitorii au adoptat și o serie de acte legislative importante, cum ar fi Regulamentul privind serviciile digitale, Regulamentul privind inteligența artificială și Regulamentul privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică. În cursul mandatului anterior, și Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din Uniunea Europeană, inclusiv dezinformarea și succesoarea acesteia au adus în discuție problema ingerințelor externe, inclusiv a dezinformării, și au recomandat ca întreaga societate să facă efortul de a o combate, inclusiv prin măsuri nelegislative”, se mai precizează în comunicat.

Articolul precedentPreședintele PMP Sector 2: „Votați pentru mai bine, și spuneți „NU” minciunilor și impostorului securist Radu Mihaiu”
Articolul următorPolițist al Secției regionale de poliție transporturi Cluj, arestat pentru mită