Mai multe locuințe din Râmnicu Vâlcea au fost luat cu asalt în această dimineață, fiind efectuate percheziții la cercetate pentru nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restricționați și trafic de produse sau substanțe toxice. Cele cinci percheziții domiciliare sunt coordonate de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică. La acțiune participă polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, cu sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale.
„În urma cercetărilor a rezultat faptul că, în perioada octombrie 2018 – iunie 2019, mai multe persoane din municipiul Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, au comercializat ilegal către publicul larg, pe întreg teritoriul României dar și în alte țări din Europa, substanțe chimice periculoase cu proprietăți toxice, respectiv: Formaldehidă (formol), Cloroform, Amoniac, Acid clorhidric, Acid Fosforic, Acid formic, Metabisulfit de sodiu, Borax, Acid Citric, Colofoniu, Clorură de amoniu, dar și alte substanțe chimice incluse în categoria precursorilor de explozivi, respectiv Acid azotic (nitric) și Acid sulfuric, fapt care creează un pericol deosebit de grav pentru sănătatea și viața oamenilor, a animalelor, a factorilor de mediu, precum și pentru ordinea și siguranța publică.
Substanțele chimice Acid Azotic și Acid Sulfuric fac parte din categoria precursorilor de explozivi, ambele fiind enumerate în Anexele I și II din Regulamentul (UE) nr. 98/2013 al Parlamentului European și Consiliului, privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, respectiv, acidul azotic, în concentrație mai mare de 3%, intră în categoria precursorilor de explozivi restricționați, conform Anexei I, fiind o substanță interzisă ce nu poate fi pusă la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg, iar acidul sulfuric este un precursor de exploziv ce intră în categoria substanțelor chimice pentru care se raportează tranzacții suspecte, conform Anexei II din Regulamentul (UE) nr. 98/20013.
Substanța chimică Acid azotic (nitric) este una din cele mai importante substanțe incluse în categoria precursorilor de explozivi, fiind principalul compus al nitroglicerinei, substanță clasificată ca exploziv de mare putere, cu putere mare de detonare utilizată la fabricarea dinamitei”, au comunicat procurorii.