sursă foto: DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au finalizat ancheta în dosarul parlamentarilor PSD Dorel Căprar, Florin Tripa şi Luminiţa Jivan și Ioan Chisăliţă, precum şi a mai mulţi şefi de la DRDP Timişoara, aceștia fiind trimişi în judecată în dosarul şpăgilor luate pentru PSD Arad.

Cap de afiș în dosar sunt Dorel Gheorghe Căprar – deputat în Parlamentul României și președinte al PSD Arad (acuzat de folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată și complicitate la luare de mită în formă continuată, Florin Dan Tripa – deputat în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene PSD (pentru folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată și complicitate abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit), Ioan Narcis Chisăliță – senator în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al PSD (folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite) și Luminița Maria Jivan – deputat în Parlamentul României (folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite).

Cei de mai sus sunt judecați în stare de libertate, asemenea lui Ioan Iaromir Zamiska, la data faptelor controlor trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac 1, și Bogdan Andrei Munteanu, la data faptelor șef al Biroului Încasări Venturi din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara.

În continuare, sunt în stare de arest la domiciliu fostul șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte al PSD Arad – Cristian Horgea, și controlorul de trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II – Elisabeta Miuțescu.

Sub control judiciar vor fi judecați Ilie Cristian Ispravnic, fost director general regional al D.R.D.P. Timișoara, Cristian Dima – fost șef al Agenției de Control și Încasări Jimbolia, Andrei Mircea Lucaciu – fost șef la Departamentul Venituri din cadrul D.R.D.P. Timișoara, Patriciu Mirel Pascu – fost șef al Departamentului Juridic din cadrul D.R.D.P. Timișoara, și Vasile Alin Băețan – fost inginer în cadrul D.R.D.P. Timișoara.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Având în vedere că, printre altele, în cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Arad ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora, cercetările în prezenta cauză s-au desfășurat pe două paliere, după cum urmează:

 1. protecția” oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar).
  Spre exemplu, pentru a oferi „protecție”, în perioada septembrie 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro.
  În aceeași manieră ar fi procedat și inculpatul Horgea Cristian, care, în intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins și primit de la același martor sumele de 900 de euro și 250 de lei.
 2. modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani.
  Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi.
  De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe.
  Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani.
  Distinct de folosirea influenței politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp șef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro.
  În ceea ce-l privește pe inculpatul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid.
  De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută.
  Separat de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când inculpatul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și inculpatul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia.
  Într-un context asemănător, inculpații Jivan Luminița Maria, Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisăliță Ioan Narcis, Horgea Cristian și Ispravnic Cristian Ilie, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul unui partid politic, și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere și execuție din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatei Miuțescu Elisabeta.

Referitor la prejudiciul cauzat prin angajarea în mod nelegal a inculpatului Băețan Vasile Alin pe funcția de inginer în cadrul D.R.D.P. Timișoara, până la data emiterii rechizitoriului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În aceeași manieră au procedat și organizațiile județene Arad și Caraș – Severin ale unui partid politic, cărora li s-a solicitat să precizeze dacă se constituie parte civilă, având în vedere că imaginea și credibilitatea acestora ar fi putut fi lezată prin activitatea infracțională descrisă mai sus.

Față de suspecții Ținte Raul și Lazarov Nicoleta a fost dispusă soluția clasării iar în cazul inculpatei Stoenescu Anca-Patricia s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor”, au detaliat procurorii anticorupție.

Articolul precedentInterventie medicala in premiera la Spitalul Colentina. Pacientul suferea de infectie SARS-COV-2
Articolul următorPrimăria Sectorului 1 ajută persoanele vârstnice. Cei care au nevoie de sprijin au la dispoziție și două numere de telefon