Elena Lasconi, primărița din Câmpulung Muscel și până în weekend prima pe listele USR pentru alegerile europarlamentare, a fost retrasă din cursă, după o declarație „incendiară”.

Invitată într-o emisiune cel mai probabil pentru a câștiga (și) mai multă simpatie din partea alegătorilor, Lasconi a pierdut tocmai sprijinul USR.

„Necazul” celei care conduce Câmpulung Muscel vine aparent după doar una dintre declarațiile controversate pe care aceasta le-a făcut. Pe lângă critica voalată adusă primăriței Clotilde Armand, afirmațiile potrivit cărora ar fi bine cu Elena Lasconi președinte, a mai fost ceva.

Lasconi a povestit cum a votat la Referendumul pentru Familie din octombrie 2018. Referendumul viza revizuirea Constituției privind redefinirea familiei drept „căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”, iar alegătorii trebuiau să răspundă cu DA sau NU la întrebarea „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?” – respectiv „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor” și nu în forma „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”.

Or Lasconi, crezând în libertatea de exprimare, a spus că a votat „Da”. Și ce mai freamăt, ce mai zbucium… Afirmațiile acesteia au fost criticate dur și teatral inclusiv de fiica sa – membră a comunității LGBT+, și nu a scăpat nescancționată de USR.

Având în vedere că în USR se mănâncă democrație pe pâine, ieri, Cătălin Drulă – liderul formațiunii – a anunțat că i-a cerut „retragerea din campania pentru europarlamentare”. Ce o fi răspuns Lasconi nu am aflat, dar Drulă a mai făcut o mișcare, convocând Biroul Național al USR „pentru formalizarea acestei decizii”. Rezultatul, previzibil, făcut public în postarea lui Drulă de pe Facebook:

Am certitudinea că Elena a înțeles că întreaga discuție publică din ultimele 24 de ore, împreună cu situația personală devenită publică, afectează campania și concentrarea USR pe lupta cu monstrul PSD-PNL. Elena va continua să muncească pentru câmpulungeni și va avea sprijin pentru a face performanță în administrație.

USR are de dus o luptă grea și importantă în 2024. Astăzi, mai mult decât oricând, România are nevoie de o alternativă de dreapta și de soluții liberale.
În fața unei guvernări corupte și a isteriei extremiste, avem cu toții nevoie de o schimbare reală. Vom continua să muncim zi de zi pentru a construi această schimbare
”.

Aflată într-un team building în Vrancea, Elena Lasconi a răspuns public, tot pe Facebook, explicând votul său din 2018 și, totodată, întrebându-se „cu ce e compatibilă politica”. Ceea ce posibil să ne fi întrebat mulți dintre noi, de-a lungul timpului.

După declarația mea care am fost sinceră și am spus că din punctul meu de vedere căsătoria este între un bărbat și o femeie, s-au inflamat toate rețelele sociale. Îmi pare rău. Niciodată nu am avut nimic împotriva relațiilor dintre persoanele de același sex. Nu am nimic împotriva unui parteneriat făcut legal pentru a avea aceleași drepturi. Singura sensibilitate pentru mine ca persoană este asta: cuvântul căsătorie.

De 51 de ani trăiesc într-o societate în care căsătoria este între o femeie și un bărbat. Educația și formarea pe care le-am primit m-au adus în punctul acesta pentru că iubesc oamenii și lupt pentru drepturile lor. Am prieteni gay pe care îi respect, îi admir și îi susțin. Ei știu asta.

Lecția pe care trebuie să o învățăm în viața asta este iubirea. Mi se pare dureros să știi și să simți cu toată ființa ta că iubești oamenii și să constați că primești înapoi ură. Și pentru ce? Sunt pentru căsătoria dintre o femeie și un bărbat și pentru un parteneriat legal între persoane de același sex.

Cred în drepturile omului și în valorile europene la fel ca echipa din care fac parte. Ne diferențiază însă nuanțele.
Acestea fiind zise, eu nu mă agăț de funcții și liste. Pur și simplu muncesc cu drag pentru țara pe care o iubesc, pentru câmpulungeni, pentru România pe care ne-o dorim cu toții. Dacă munca și crezul meu nu sunt suficiente, dacă sinceritatea, toleranța și iubirea nu sunt suficiente și dacă doare atât de mult un cuvânt, prin votul colegilor mei din Biroul Național USR se decide retragerea mea de pe lista candidaților la europarlamentare.
Atât. Eu îmi continui treaba de primar.

Am intrat în politică pentru a construi. Străzi, școli, spitale, comunități, dar mai ales punți către oameni. Voi continua să fac asta la Câmpulung și în orice moment al vieții mele publice și private.
Voi continua să fiu sinceră, asumată și autentică
”, a promis Lasconi.

Articolul precedentȘofer de 52 de ani, condamnat definitiv la 1 an și 5 luni pentru o mită de 200 de lei
Articolul următorSediul ANCOM, spart de hoți; paznicul din clădire era sub influența alcoolului